A tó partjánál található épületegyüttesben zajlott másfél éves felújítási munkálatok során a szociális és sportolási célokat is segítő telep valamennyi intézményét kiszolgáló műhelyek, raktárak, pihenő- és irodahelyiségek, szolgálati lakás, továbbá közösségi terek és termek létesültek, de az ingatlanokhoz kapcsolódó zöldfelületek is megújultak. Energiahatékonysági és környezetvédelmi okokból napelemes rendszert, hőszivattyút és elektromos kazánokat létesítettek.

A szombat délelőtti eseményen Deák Csaba, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője üdvözölte a vendégeket és ismertette a felújítás körülményeit, köszöntőt mondott Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Győri-Dani Lajos. Az ügyvezető alelnök így fogalmazott: „Amikor néhány évvel ezelőtt lehetőséget kaptunk arra, hogy bekapcsolódjunk az itt folyó munkába, nagyon boldogan vettük át a korai fejlesztéshez, a fogyatékossággal élők ellátásához és a közoktatási feladatokhoz kapcsolódó feladatok ellátását, majd ha nem is egyszerűen, de a sportolási funkciókban is megtaláltuk a helyünket.”

Győri-Dani Lajos hozzátette: „Mi itt szolgálni szeretnénk, ami egyénenként is kötelességünk a mindennapokban, de a szolgálat lényege a közösségben rejlik, hiszen a közösség ereje megszorozza a szolgálatot. A közösség építésének pedig az egyik legjobb módja a sport. És nekünk, máltaiaknak, a VVSI-vel együtt ehhez egy hatalmas lehetőség van a kezünkben, amit nem is szeretnénk elszalasztani.”

Ezután került sor a felújított épületek ünnepélyes átadására, a trikolór szalagot Kozma Imre atya, Soltész Miklós (a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnöke, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár), Molnár Krisztián (a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke) és Tessely Zoltán vágták át. Ezután Soltész Miklós szólt az egybegyűltekhez – kiemelve többek között, hogy az intézmény már többszáz ember rehabilitációt szolgálta –, majd felvonták a nemzeti zászlót, valamint koszorúzással és az evezőlapátok vízretételével megnyitották a 2024-es Velencei-tavi vízisport évadot.

A létesítmény a Velencei-tó felől nézve (fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában lévő Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. Gárdonyban fogyatékossággal élő emberek rekreációs központját, korai fejlesztő központot és szálláshelyeket üzemeltet, valamint vitorlás utánpótlásneveléssel és további sportolási lehetőségek biztosításával foglalkozik. A Tóparti Fogyatékos Személyek Nappali és Átmeneti Ellátó Központja 2023-ban 20 gondozott számára összesen 2700 gondozási napon segítette felnőtt mozgássérült emberek társadalmi integrációját, míg a Korai Fejlesztő Központhoz tartozó Tóparti Szakambulancia tavaly több mint 9 ezer gyermek és családjaik egészségi állapotának javításához járult hozzá. A Vitorlás szakosztály segítségével 2023-ban 14 táborban 182 gyermek tanult meg vitorlázni.