A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a magyar kormány támogatásával segítő programokat indított Szíriában, hogy a háború és a földrengés következtében meggyengült közösségeket, családi vállalkozásokat és szociális – elsősorban a katolikus egyházhoz tartozó – intézményeket megerősítse, valamint helyben segítse megteremteni a lehetőséget az országon belül elvándorolt és más országokba menekült családok hazatéréséhez is, és megelőzve, hogy a kilátástalanság miatt újabb menekülthullámok induljanak el.

A Máltai Szeretetszolgálat a szíriai melkita egyház segélyszervezeteivel és a Caritas Syria elnök-püspökével együttműködésben a háborúban súlyos károkat szenvedett Homsz és a főváros, Damaszkusz közötti térségben található falvakban fejlesztési programot dolgozott ki egyéni és kisvállalkozók számára. A helyi partnerekkel átfogó tervet készítettek, és felmérték, melyek azok a falvak, egyházi és civil csoportok, szervezetek, melyek fejlesztésével a legnagyobb társadalmi hatást érheti el a program. Minden, a részvételre pályázó vállalkozás egyéni üzleti tervet készített, melyben megfogalmazta, milyen területen számítana támogatásra, az hogyan hatna a termelésére, és hogyan segítene ezzel a tágabb környezetében élőkön. A programban szövőnők, szőnyegkészítők, kiskereskedők, szakácsok, fűszer-, tea- és gyógynövénytermesztők, mezőgazdasági, valamint más élelmiszerelőállító vállalkozások, továbbá a lelkipásztori és szociális munkájuk mellett a termelésben is résztvevő plébániák és szerzetesközösségek kaptak támogatást. Az anyagi segítség mellett volt, aki szakmai támogatást kért, mások technikai fejlesztésre pályáztak.

A fejlesztési programban résztvevő szövőnő készíti portékáját

Szíriában az infláció 2023-ban 120-130% volt, tíz év alatt harmincszorosára nőttek az élelmiszer árak, ami nemcsak a társadalmi stabilitásra, hanem az emberek életminőségére és mentális egészségére is hatással van. A fejlesztési programban a helyben megtermelt alapanyagokat helyi manufaktúrák dolgozzák fel és helyi kisboltok árulják, ami a folyamatos nagy mértékű infláció miatt nagy segítséget jelent a családoknak. Az ötven vállalkozás fejlesztése közvetlenül háromszáz, közvetetten akár ötezer ember megélhetését is támogathatja nem csupán munkahelyteremtéssel és a mindennapi élelmiszer helyi megtermelésével, de azáltal is, hogy csökkentheti az ott élő emberek létbizonytalanságát és visszaadhatja önbizalmukat és méltóságukat. A programot a magyar kormány támogatásával a Máltai Szeretetszolgálat szakmai irányításával helyi egyházi és civil szervezetek valósítják meg.

Kis termelő üzemeket is támogat a Máltai Szeretetszolgálat magyar kormány finanszírozta programja

A kisvállalkozások fejlesztése mellett a Máltai Szeretetszolgálat kiemelt figyelmet fordít a háború és a dzsihadista szervezetek terrorjától sokat szenvedett keresztény közösségek támogatására is. A magyar szervezet legfőbb partnerei a segítő programok megvalósításában a szíriai melkita egyház szerzetesi és egyházmegyei közösségei, amelyek a megpróbáltatások során a lelkipásztori tevékenységük mellett jelentős szerepet vállaltak a szociális és egészségügyi ellátásban is. A Szeretetszolgálat humanitárius és fejlesztési eszközökkel segíti programjaikat, emellett munkatársai személyes látogatásaival biztosítja őket támogatásáról. 2017-ben a magyar máltai szervezet vezetői elsőként látogatták meg a Rableh városában található, a háborúban a dzsihadista csoportok által megrongált és megszentségtelenített Szent Illésről elnevezett kegyhelyet. A zarándoktemplom, mely egykor Szíria legnagyobb nemzeti kegyhelye volt, a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) pápai jogú nemzetközi szervezet jelentése szerint a térség legnagyobb károkat szenvedett temploma: a zarándokhelyet nyilvánosan meggyalázták, a szentély oltárát és könyvtárát felgyújtották, a szobrokat megrongálták, az ereklyéket megsemmisítették vagy ellopták. A kegyhely elöljáróját, Jacques Mourad atyát, a szír katolikusok homszi érsekét elrabolták és 5 hónapon át fogva tartották, de felgyógyulása után ismét Szíriában él és szolgál.

A háború előtt a legnagyobb zarándokhely, a háborút követően a leglepusztultabb kegyhely volt, a felújítás után ismét várja a híveket a Szent Illés kegytemplom.

A magyar máltaiak nemzetközi segítséget igyekeztek szervezni a kegyhely helyreállításához, de az ACN lengyel szervezetén kívül csak a magyar állam nyújtott támogatást az újjáépítéshez. A felújítási munkálatok befejeztével, 2024. május 17-én szent liturgia keretében megtörtént a templom újraszentelése. A szertartáson, melyen egyedüli „nyugatiként” a Máltai Szeretetszolgálat képviselője, a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Solymári Dániel volt jelent, Youssef Absi melkita görögkatolikus pátriárka külön kiemelte a Máltai Szeretetszolgálat úttörő szerepvállalását, mely közvetlenül vezetett a zarándokhely és templom teljes megújulásához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjairól a nemzetkozi.maltai.hu oldalon részletesen olvashatnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége Szíriában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos segélyprogramot valósított meg Szíriában az elmúlt évtizedben, hogy segítsége megteremteni a lehetőséget a szíriai emberek hazatérésnek. Az országon belül még mindig 6-7 millió belső menekült él, a más országokba menekültek számát megbecsülni sem lehet. A háború utáni helyreállítást és a hazaköltözést segítendő a Máltai Szeretetszolgálat többek között kórházat bővített és újított fel Aleppóban, mozgó orvosi rendelőket állított szolgálatba az izolált falvak és sivatagi kis közösségek ellátására, gyógyszertárat nyitott Homszban és az első évben ellátta gyógyszerekkel, 200 család otthonát újította fel, majd segítette költözésüket és egy évig mentorálta életük újrakezdését. A dél-szíriai egyházmegyében 300 hektár földterület megművelését, a növénytermesztés és állattenyésztés újraindítását támogatta a magyar máltai szervezet, mely emellett adományokkal támogatja a melkita egyház és szerzetesközösségek mindennapi szükségleteit. A Máltai Szeretetszolgálat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából, szíriai partnerei bevonásával azonnali humanitárius segítséget nyújtott Aleppó, Latakia és Jableh városokban a 2023-as nagy földrengés után.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai szerepvállalását a helyi egyházi és civil szervezetek mellett a Szentszék és Ferenc pápa is elismeri. 2021-ben Damaszkuszban Youssef Absi melkita görögkatolikus pátriárka a Jeruzsálemi Szent Kereszt Rend nagykeresztjével tüntette ki Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnököt és Solymári Dániel nemzetközi kapcsolati vezetőt, majd 2022-ben a Caritas Syria elnök-püspöke, Jean-Abdo Arbach elnöki tanácsadónak kérte fel a két máltai szakembert. 2023-ban Ferenc pápa a Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését, a Szent Szilveszter rendet adományozta Solymári Dánielnek.