A kötet szerzői – Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Solymári Dániel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatok szakértője és programvezetője – nem csupán a 2015-ös év eseményeit rögzítették, hanem útmutatót adnak a menekültügyben használatos fogalmak és kifejezések helyes használatához, összegyűjtötték a helyzetre vonatkoztatható vonatkozó egyházi és világi iratokat, nemzetközi jogszabályokat és összefoglalták azt is, 2015-ben a karitatív segítségnyújtás hogyan jelent meg a gyakorlatban. A kiadvány online változata innen letölthető.

 

Idézet a kötet előszavából:

2015 év végére a hazánkon áthaladó migránsok száma meghaladta a 400 000-et. Jóllehet Magyarország elsősorban a Közel-Keletről érkezők útvonalának csupán egyik alkalmi állomása, úgynevezett tranzitország, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mégis kiemelt feladatának tekintette, hogy ebben a történelmi helyzetben a szükséget szenvedő emberek segítségére siessen. A szolgálat 2015-ben hosszú hónapokon át, gyakran éjjel-nappal tartott, amikor pedig a szükség úgy kívánta, a határokon túl, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is aktív szerepet vállaltak a magyar máltai szervezet munkatársai és önkéntes segítői. A most mellékelt írás ennek az időszaknak az összefoglalója, amelyben megpróbáltuk ismertetni a szervezet ezen krízishelyzetben betöltött szerepét.
A bajba jutott megsegítése mellett hivatásunknak érezzük azt is, hogy a nemzetközi dialógusban részt vállaljunk, tapasztalatot cseréljünk és a honi folyamatokat hitelesen artikuláljuk. Számunkra is fájdalmas, amikor a média vagy más csoportok félreérthető, esetleg hamis képet festenek hazánkról. Az esetek bizonyos százalékában nincs is szó szándékosságról, csupán a folyamatok pontos ismeretének hiányáról. Éppen ezért 2015 őszétől több tucat előadáson, egyeztetésen, kerekasztal beszélgetésen, szakértő látogatáson vettünk részt, hogy erőnk és lehetőségünk szerint hozzájáruljunk a honi és nemzetközi szereplők objektív összképéhez.

Terepi munkánk mellett tettük ezt többek között: közreműködve a WHO regionális nagyriportjának elkészítésében 2015 októberében, a ICRC (Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága) regionális monitoring látogatása alkalmával szintén októberben, az olasz Európai Parlamenti képviselők magyarországi tanulmánykörútjának alkalmával novemberben, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős bizottságának magyarországi vizsgálata alkalmával, Rómában a nemzetközi migrációs találkozón decemberében, az Egyesült Királyságban tartott karitatív fórumon, valamint Münchenben, Bécsben, Brüsszelben, Kassán és Magyarországon közel 30 különböző alkalommal.

Talán korai volna még túl határozott következtetéseket levonni, hiszen egyelőre egy folyamat részei vagyunk, ahol politikusok és döntéshozók a tárgyalóasztaloknál ülve, migránsok ezrei, tízezrei pedig a nagyvilág útjain gyalogolva keresik a továbbjutás lehetőségét. Azonban bízunk benne, hogy jelen írásunkkal már most hozzájárulunk a közös gondolkodáshoz és a mindig jobb segítségnyújtás szüntelen kereséséhez.

A kötet inne letölthető: Gondoskodó kíséret