A régióvezető elmondta, hogy többek között számos napközis, zenei, sport és kézműves tábort is szervez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nyáron, melyekre több mint háromezer rászoruló gyereket, fiatalt, családot és néhány esetben idős és hajléktalan embert várnak. A táborozók a karitatív szervezet ellátottjai, akikkel egész évben kapcsolatban állnak. „Nemcsak akciószerűen foglalkozunk a gyerekekkel.  A játszóterekre, játszóházakba, közösségi házakba járó gyerekeket egész évben segítjük, ahogy a családjaikat is. Korrepetálások, délutáni foglalkozások és hétvégi programok vannak a számukra.” Morva Emília szólt a nevelőszülői hálózat gondozásában élő gyerekek táboroztatásáról is. „Ők hatványozottan rászorulnak, hogy megismerjék a világot, olyan élményeket szerezzenek, amilyenekre az év többi részében nincs lehetőségük.”

A műsorban bemutatták a Miskolc – Luykó völgyi Közösségi Ház napközis táborát. Az egész napos foglalkozásokon a gyerekek sportolhatnak, kézműveskedhetnek, és időről időre utazásokat is szerveznek számukra. Tisza Levente, a Szeretetszolgálat Lyukó völgyi programjának vezetője elmondta, a gyerekek nagy része még a Miskolc Avasban található máltai játszóteret sem ismeri, így számukra a Bogácsra szervezett bentlakásos tábor életre szóló élményt jelent majd. A táborozók családjának az legnagyobb segítséget az jelenti, hogy hétfőtől szombatig egész nap vigyáznak a gyerekekre és étkezést is biztosítanak számukra. A táborba azok a gyerekek mehetnek, akik egész évben jól teljesítettek a tanoda jellegű foglalkozásokon és magaviseletükkel kiérdemelték a részvételt.

A budapesti máltai játszóterek táborát is megismerhették a műsor hallgatói, telefonon kapcsolták ugyanis be a beszélgetésbe a Máltai Szeretetszolgálat Silvanus játszóterén táborozókat. Vaszil Dóra a játszótéri program szakmai vezetője elmondta, azoknak a gyerekeknek szól, akik egész évben a játszótérre járnak. A családok sok esetben nem tudják megvásárolni a gyerekeknek a BKV bérletet, így val olyan közöttük, aki még nem járt a kerületen kívül. „Ez hét napos napközis tábor azt is szolgálja, hogy olyan helyekre is eljuthassanak a gyerekek, ahova bérlet hiányában nem tudnának. Elutazunk egy újpesti barangolásra, felfedezzük a Margitszigetet, történelmi sétát teszünk a Budai várban, hajózunk, és egy aquincumi kalandparkos kalanddal ér véget a hét. Hévvel, busszal, trolival és villamossal közlekedünk, ami sok gyerek számára teljesen újdonság, így fedezzük fel Budapestet.”

Morva Emília beszélt a III. Máltai Mozgáskorlátozott Táborról is, mely a Szeretetszolgálat legnagyobb tábora. A régióvezető azt is kiemelte, hogy ezeket a programokat a karitatív szervezet önkéntesek nélkül nem tudná megvalósítani. Minden korosztályból vannak önkéntesei a Szeretetszolgálatnak. Nyáron is fogadják az ötven órás iskolai közösségi szolgálatot végző diákokat, egyetemistákat és sok nyugdíjas és idős ember is segíti a máltai munkát.

A karitatív szervezet a családokat egészben igyekszik segíteni, ezért vannak táborok, ahol a családok együtt tudnak lenni.  Közös élményeket szereznek, amelyekkel könnyebben továbbjutnak a krízishelyzeteken. Mint Morva Emília elmondta, minden programjuk úgy épül fel, hogy van lehetőség étkezés, és odafigyelnek rá, hogy a táborozó gyerekek megfelelő minőségű táplálékot kapjanak. A főzést és étkezést is közösségteremtésre használják, hiszen mint a szakember mondja, egy közös főzés, közös étkezés életre szóló élmény lehet.