A projekt nyitó sajtótájékoztatóján Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra vállalkozott, hogy tízezer fiatalnak ad lehetőséget megízlelni, milyen a karitatív tevékenység, milyen másokért cselekedni. Ha pedig ennyi fiatal megtapasztalja, hogy milyenek a máltaiak hétköznapjai, az már társadalomformáló, generációformáló erő is lehet. Az államtitkár hangsúlyozta, a program jó lehetőség minden fiatal számára megtapasztalni, hogy a másokon segítés az élet teljességének része, és így elérhető, hogy egy egész életen át részt vegyen a Szeretetszolgálat munkájában. Rétvári Bence továbbá elmondta, a programnak a fiatalok karitatív munkára nevelésén túl fontos része az egészségre nevelés és újraélesztési tanfolyamok tartása is.

Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a karitatív szervezet azt vallja, hogy egy ember akkor lesz érett, ha képes segíteni a másikon, ezért fontos, hogy tizennyolc éves korára minden fiatal részt vegyen egy tanfolyamon, amely képessé teszi erre. Az ügyvezető alelnök hozzátette, a Szeretetszolgálat mindig is híd szerepet akart betölteni a társadalomban: össze akarta kötni a segíteni akarókat a segítségre szorulókkal, és azt szeretnék, ha ebbe a munkába a fiatalok is minél többen bekapcsolódnának, mert szükség van az utánpótlásra.

Az EFOP-1.3.6-17 -2017-00002 azonosító számú „Ifjúsági Önkéntes Közösségek Hálózata” című projektet a program szakmai vezetője, Hajdú Krisztina mutatta be, aki elmondta: a segélyszervezetek sikeressége az önkéntesek hozzáállásán is múlik. A hozzáállás és a felkészültség pedig leginkább serdülőkorban és fiatal felnőtt korban alakítható ki. Az érzékenység kialakításához kellenek továbbá a biztonságos fogadóhelyek, ahol értékes és érdekes munkát végezhetnek - tette hozzá. A szakmai vezető tájékoztatása szerint a több mint hatvan helyszínen megvalósuló program keretében szakmai, elsősegélynyújtó és komplex érzékenyítő képzéseken vehetnek részt a fiatalok, a vezetésre alkalmas személyek számára pedig ifjúsági önkéntes csapatvezetői tanfolyamot szerveznek. Elmondta, hogy az elkövetkező három évben szeretnék megmutatni a fiatalokat fogadó intézmények modellprogramjait, emellett ifjúsági önkéntes hálózatot hoznak létre. A program része továbbá az ifjúsági önkénteseket fogadó helyek akkreditációja, valamint országos és regionális ifjúsági önkéntes központok létrehozása.

A projekt a Széchényi 2020 programban európai uniós forrásból valósul meg. További információk a https://maltai.hu/tamogatott_programok oldalon találhatók.