2019 augusztusában két kiállítás nyílik a Máltai Szeretetszolgálat munkájáról. A Befogadás napja ’89, valamint az „Aleppó. Háború. Újjászületés” című tárlatok múltat és jelent, elesettet és felkarolót egységben láttatnak.

Befogadás napja ’89
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása
Megnyitó: 2019. augusztus 22., 11 óra

1989 nyarán több tízezer keletnémet menekült érkezett Magyarországra azzal a szándékkal, hogy Ausztrián keresztül minél előbb tovább utazhasson Nyugat-Németországba. A nyugatnémet konzul és a követség első titkára augusztus 13-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérte a keletnémet menekültek elhelyezéséhez és ellátásához. Az alig fél évvel korábban alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. augusztus 14-én, az azóta Befogadás napjaként emlegetett napon megnyitotta első táborát a keletnémet menekültek számára. Ez volt az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója: három hónapon át 48 600 ember kapott segítséget Magyarországon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk – 1989 kampányához csatlakozva időszaki kiállításon mutatja be a harminc évvel ezelőtti történelmi eseményhez kapcsolódó emlékeit. Az augusztus 22-én 11 órakor nyíló kiállítás szeptember 29-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Aleppó. Háború. Újjászületés – Fotókiállítás a Párbeszéd Házában
Megnyitó: 2019. augusztus 14., 18:00

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború napjaink egyik legpusztítóbb fegyveres konfliktusa, melyben milliók vesztették el életüket, otthonukat vagy testi épségüket. A folyamatos harcok évei nem csak városokat, de emberi sorsokat romboltak porig.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban nagyszabású egészségügyi segélyprogramot indított a szíriai Aleppó háború által megsemmisített keleti városrészében, az Al-Nayrab nevű negyed egyetlen ingyenesen igénybe vehető kórháznak méretét és kapacitásait kétszeresére növelve, és mozgó orvosi rendelőt működtetve a városon kívüli, izolált körzetekben.

Augusztus 14-én, szerdán 18 órától lesz látogatható az Aleppó. Háború. Újjászületés című, Bielik István Hemző Károly-díjas fotóriporter és Solymári Dániel humanitárius szakember válogatott fényképeiből rendezett tárlat a Párbeszéd Házában, a Faludi Galériában. A szeptember 8-ig tartó kiállítás a szíriai háború borzalmas következményeit és a segítségnyújtás legemberibb pillanatait hozza testközelbe.