Élelmiszercsomagok kézbesítése

04.30. Rászoruló családoknak, egyedül élő időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, a járvány alatt nehéz helyzetbe került embereknek kézbesíti a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott támogatás felhasználásával összeállított, négyezer forint értékű, tízkilós egységcsomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az adományokat valamennyi régióban az érintettek lakóhelyén adja át a karitatív szervezet. Az első csomagok házhozszállításában Kecskeméten Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége is részt vett. 

Online ballagás a máltai középiskolában

04.30. Virtuális ballagást tartott a végzős diákoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskolája Gyöngyösön. A digitális oktatás idején használt online tantermekben a gyerekek nem tudták, mivel készültek nekik tanáraik. A virtuális ballagásra a tanárok egy filmet állítottak össze, személyre szóló osztályfőnöki videókkal, a gyerekek saját fotóival, melyeket az iskolában, kirándulásokon, közös programokon készítettek. Virágokkal díszítették a termeket, búcsúüzeneteket írtak a táblákra, és a ballagás, mint minden évben, idén is a Szent Bertalan Templomban ért véget az igazgatónő beszédével.

Segítünk egymásnak

04. 27. Számos adomány érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, melyeket a cégek és magánszemélyek a rászoruló emberek támogatására ajánlottak fel. A karitatív szervezet az adományokat országosan, elsősorban saját fenntartású intézményeiben, felzárkózást segítő programjaiban oszt ki. A felajánlásokról a Szeretetszolgálat oldalán olvasható összefoglaló

Tartósélelmiszer összefogásból

04. 25. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács adományvonalán és számlaszámán összegyűlt felajánlásokból 20 millió forint értékben vásárolt tartósélelmiszert a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amiből ötezer darab adománycsomag készült. 13 féle termékből összeállított csomagokat a Szeretetszolgálat régióközpontjaiba szállították, a kiosztást április 30-án kezdték meg országszerte

Szimfónia Rádió a Facebookon

04.22. Podcastot indított a Máltai Szimfónia. A naponta jelentkező online rádióadás célja, hogy az online oktatás időszakában, amikor a zenetanítás hagyományos módon nem működhet, programban zenét tanuló gyerek számára új formában adjanak át zenei ismereteket. 

#odaADOm az 1%-ot

04.20. #odaADOm elnevezéssel közös figyelemfelhívó akciót indított a hat nagy karitatív szervezet. Céljuk, hogy minél többen rendelkezzenek adójuk 1 százalékáról. A koronavírus elleni küzdelem nem várt próbatétel elé állította a hazai karitatív szervezeteket. A pandémia gazdasági következményei hosszútávon kihatnak majd az adakozási kedvre is, ezért a segélyszervezetek fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne feledkezzenek meg személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásáról. 

Hogy tetszik lenni?

04.19. Idős embereket támogató programot indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Fesztivál Önkéntes Központtal. A Hogy tetszik lenni? programban fiatal önkéntesekkel kötik össze telefonon vagy online chatszobában az otthonukban karanténban élő idős embereket, hogy magányukat enyhítsék. A szolgálatot az idős emberek a karitatív szervezet ingyenesen hívható +36-1-391-4710-es telefonszámán kérhetik.

Védőfelszerelések a munkatársaknak

04.18. 4400 egyéni védőfelszerelést tartalmazó csomagot állított össze a Máltai Szeretetszolgálat a munkatársai és önkéntesei részére. A csomagokba két darab, a szervezet varrodáiban készült 60 fokon mosható, többször használatos maszk és két pár gumikesztyű került. Ezeket nem a munkavégzéshez kapták a munkatársak, azt már korábban biztosította a Szeretetszolgálat, hanem a munkán kívüli egyéni védekezéséhez, munkába járáshoz és hétköznapi teendőkhöz. A maszkok többségét a Tiszaburai Varroda gyártotta, egy része a pátyi varrodában készült, egy részét pedig önkéntesek varrták otthon a Szeretetszolgálat szabásmintája alapján. A maszkokat és kesztyűket először a közvetlenül emberekkel dolgozók kapták meg a régiókban, majd az irodába bejáró és az otthoni munkavégzésben lévő munkatársak és önkéntesek.

Családdal otthon tájékoztató kampány

04.16. Tájékoztató kampányt indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a koronavírus járvány idején otthon maradó családok számára arról, hogyan tudják együtt, hasznosan, testi lelki egészségben megélni az elzártságot. A karitatív szervezet ajánlásait pszichológus szakemberek állították össze, ismert emberek mondják el és animációs filmek szemléltetik. A Gyerekekkel otthon című, szülőknek szánt üzenetben Ördög Nóra műsorvezető, a kamaszoknak készült filmben Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színésze tolmácsolta a szakemberek tanácsait.

Online elérhető a Hitel-S csoport tanácsadása

04.15. Online felületeken működik tovább a Máltai Szeretetszolgálat Hitel-S programja. Saját weboldalukon teszik közzé a legfrissebb és legfontosabb információkat többek között a hitel moratóriumról, a biztosításokról, közüzemi szolgáltatásokról. Pénzügyi fogyasztóvédelemmel, adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsokért a program szakembereihez az otthonoapenzugyekben.hu oldalon vagy a Facebook oldalukon lehet fordulni.

Nyolcágú kereszt | PODCAST · #koronavírus | Jó tanácsok eladósodás ellen a Máltai Szeretetszolgálattól

Telefonos lelkisegélyszolgálat

04.13. Szeretethang a vonalban címmel indított lelkisegély telefonos szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójában a Kiskunfélegyházi Csoport. Az önkéntesek meghatározott időpontokban hívhatók, akár konkrét segítségkérésekkel, akár hosszabb lelki beszélgetésekre. A máltai vonalat hívta már gyermekeit egyedül nevelő édesanya, aki fáradtságát és aggodalmait akarta megosztani, telefonált gyászoló férj, aki egyedül kellett eltemesse feleségét. 

Nyolcágú kereszt | PODCAST · #koronavírus | Szeretethang a vonalban beszélgető szolgálatot indított a Máltai Szeretetszolgálat

Élő liturgikus közvetítések Húsvétkor

04.09. Húsvét Szent Három Napján a Betegápoló Irgalmasrend Szent István Kápolnájából A Magyar Máltai Szeretetszolgálat élőben közvetítette Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes, a szervezet alapító elnökének liturgiáit és szentmiséit. Nagypénteken a máltai szervezethez közel álló papok és szerzetesek közreműködésével online keresztúti ájtatosságot tartottak. Elmélkedéseket mondott Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, Cserháti Ferenc a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, Kálmán Peregrin ferences szerzetes, Kelényi Tamás József premontrei szerzetes, a Szeretetszolgálat budapesti lelkivezetője, Varga János atya, Puskás Antal pálos szerzetes, a budapesti Sziklatemplom házfőnöke, Vörös András karmelita szerzetes, Jeney Gábor atya, a Szeretetszolgálat Dél-Alföldi régiójának régió- és lelkivezetője, valamint Tomka Ferenc atya. 

Kozma Imre atya szentmiséibe élőben bekapcsolódhatnak minden vasárnap 9 órától a Szeretetszolgálat weboldalán és Facebook oldalán. 

Online segítség a szerfüggőknek

04.08. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának működését is átalakította a járvány. Segítő munkájukat az intézmények bezárása után telefonon és online folytatják. A szakemberekhez nemcsak a függőségben szenvedő emberek, de családtagjaik is fordulhatnak, és olyanok is kérhetnek tanácsot, akik a karantén miatt és a járvány okozta gazdasági nehézség miatt ismét az alkohol felé fordultak. 

Papírgyűjtés a tanuláshoz

04.04. Nyomtatóba való papírt, írószert és kisgyermekeknek készült foglalkoztató füzeteket, színezőket kér a kistelepüléseken működő iskolái és óvodái számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A távoktatás bevezetése óta a Máltai Szeretetszolgálat általános iskolái nagyrészt papíron adják ki a tananyagot és a feladatokat is, mivel a családok többségének nincs sem internet előfizetése, sem megfelelő számítástechnikai eszköze. A karitatív szervezet cégek, vállalkozások segítségét kéri, hogy az intézményeit elegendő mennyiségű papírral, írószerrel láthassa el. 

Segítség a kisvállalkozóknak

04.03. Kis- és középvállalkozásokat segítő mozgalmat indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai támogatásával működő Incorpora program. A Vedd előre! Vidd előre! kezdeményezés összeköti a kis cégeket a vásárlókkal, akik előre vásárlással segíthetik a munkahelyek fennmaradását. Az elővásárlási kampány elérhető az https://www.incorpora-halozat.com/veddelore  oldalon, ahol megtalálhatók azok a kisvállalkozások, melyek szolgáltatásait előre meg lehet vásárolni megmentve ezzel a szolgálatót a gazdasági csődtől. 

Máltai fertőtlenítőszer az intézményeknek

04.02. Saját készítésű fertőtlenítőszert állít elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, miután kereskedelmi forgalomban nem sikerült beszerezni az intézményei biztonságos működtetéséhez szükséges mennyiséget. A fertőtlenítőszert kizárólag a karitatív szervezet intézményeiben használják fel, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az új szert az egészségügyi világszervezet és a Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség koronavírus járványra kiadott ajánlása alapján, gyógyszerészek útmutatásával és felügyelete mellett, házilagos körülmények között készítik a karitatív szervezet munkatársai.

Plakátok karanténhoz és munkába járáshoz

03.29. Tájékoztató plakátokat készített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kijárási korlátozásról, a munkaruhaviseléssel kapcsolatban és a kéthetes karantén vége előtti teendőkről. A karitatív szervezet ajánlásait a Szeretetszolgálat új weboldaláról, a koronavirus.maltai.hu oldalról lehet letölteni. 

Házi karantén hajléktalan embereknek Budapesten

Az elkülönítőben készült rajz a vírus elleni védekezésről

03. 27. Egészségügyi szempontból kockázatot jelentő hajléktalan emberek számára alakít ki házi karantént egy használaton kívüli budapesti épületben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet intézménye az első Budapesten, amely hajléktalan emberek elkülönítésére kifejezetten alkalmas. A szállókon erre nem adottak a feltételek, de az sem jelent megnyugtató megoldást, ha az érintettek közterületen töltik a karantén idejét. Az új menedék fokozott biztonsági előírások mellett működik, csak egészségügyileg indokolt eseteket fogad, és teljes ellátást nyújt a bent tartózkodóknak. A hajléktalan emberek házi karanténjában dolgozó munkatársak teljes védőfelszerelésben látják el feladataikat.

Menedék a hajléktalan embereknek a járvány idején is

03. 26. A Máltai Szeretetszolgálat átalakította a hajléktalan embereket ellátó intézmények működését a koronavírus járvány idején. Az éjjeli menedékhelyek 24 órás bent tartózkodásra adnak lehetőséget, kijárási tilalom mellett. A nappali melegedőkben bevezetett új protokoll szerint kétórás ciklusokra osztották a napot, így minden betérő hajléktalan embernek lehetősége nyílt asztalhoz ülni, elfogyasztani egy forró teát és egy zsíroskenyeret, zuhanyozni, és közben kimosni a ruháját és megszárítani azt. Minderre egy óra negyven perc áll rendelkezésre, utána húsz perc takarítás és fertőtlenítés következik. A Szeretetszolgálat Batthyány téri 24 órás egészségügyi centruma a járvány idején is működik, a háziorvosi rendelő az épületből az intézmény elé helyezett konténerbe költözött át. A rendelőbe érkező valamennyi betegnél azonnali testhőmérséklet ellenőrzést végeznek, és a koronavírus fertőzés kapcsán összeállított kérdőíves felmérést töltenek ki a vizsgálat kezdete előtt. Felfüggesztették a főváros forgalmas csomópontjait felkereső mozgó orvosi rendelő működését, az orvosi ellátásra szoruló hajléktalan betegeknek be kell mennie a Máltai Szeretetszolgálat központjába. A karitatív szervezet utcai gondozószolgálata rendszeres időközönként felkeresi a közterületen élő embereket, szükségleteiknek megfelelően takaróval, élelmiszerrel látja el őket, hiszen az alkalmi munkából, esetleg kéregetésből élő emberek lehetőségei ugyancsak beszűkültek.

Maszkok 15 helyről

03. 25. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja. A karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat. Március 25-én a Szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés. A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és naponta akár 6-8 órán át is maszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3689

 

Közös igazolvány és adományvonal

03.24. Közös munkatársi-önkéntes igazolványt készített a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban együttműködő hat karitatív szervezet – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt – mellyel a segítő szakemberek és önkéntesek igazolhatják magukat munka közben, a kártyán található telefonszámon ellenőrizhető a személyazonosságuk. Az igazolvány célja, hogy csökkentse a visszaélés lehetőségét, ezzel is védve az idős embereket, és szükség esetén a hatóságok felé is igazolja a segítő jogosultságát. A karitatív szervezetk támogatására újra indult a 1357-es Nemzeti Összefogás Vonala, valamint az összefogás számlaszáma a 11711711-22222222.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3686

Segítség az otthoni tanulásban

03. 21. Távkorrepetálást indít a Máltai Szeretetszolgálat, a karitatív szervezet munkatársai a tanuláshoz segítséget kérő gyermekeket köti össze a segítségüket felajánló fiatalokkal. A jelentkezőket a közös tanulás idejére zárt videókapcsolaton kötik össze, jelentkezni a korrepetalas.maltai.hu oldalon lehet.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3683

03.20. A Máltai Szeretetszolgálat iskoláiban a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő saját távoktatási rendszert vezettek be.

 

 

Plakátok otthonra

03. 19. A Máltai Szeretetszolgálat összeállította az önkéntes otthoni karantén szabályait, és bárki által kinyomtatható, az ajtókra kiragasztható plakátot készített, ami a lakó környezetét tájékoztatja a legfontosabb tudnivalókról. A plakát nemcsak az alapvető óvintézkedésekre hívja fel a figyelmet, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az érintett személy a kapcsolattartáshoz megadja a telefonszámát. 

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3680

03.18. Többször használható, mosható szájmaszkok próbagyártását kezdték meg a tiszaburai máltai varrodában. A hiánycikknek számító védőeszköz előállítására fokozatosan állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjának üzemei. Az előzetes számítások szerint a tiszaburai üzemben napi 1500 darab készül majd. Hasonló maszkokat készítettek már kisebb sorozatban a Szeretetszolgálat gödi bentlakásos intézményében működő varrodában is, az intézmény dolgozóinak saját használatára. Az új maszkokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátó intézményei használják fel.

03. 17. A Szeretetszolgálat a koronavírus járvány okozta nehéz helyzetben adódó karitatív feladataira gyűjtést hirdetett az adomanyozz.hu oldalon.

Távoktatás a máltai iskolákban

03. 16. A Szeretetszolgálat iskoláiban életbe lépett a tantermen kívüli, digitális oktatási munkarend. Magyar Máltai Szeretetszolgálat 12 oktatási intézményt tart fenn, ezekbe összesen 2000 gyermek jár, többségük rászoruló, hátrányos helyzetű családból érkezik. A szervezet pedagógusai külön ajánlásokat dolgoztak ki erre a helyzetre, hiszen a gyerekek nagy részének otthon nincsenek számítástechnikai eszközei. A Máltai Szeretetszolgálat mindenhol a körülményekhez alkalmazkodva folytatja a tanítást.

Az étkezést nyújtó iskolák és óvodák megszervezték a gyermekek élelmezését, a legtöbb helyen az önkormányzat emberei házhoz viszik az ételt.

A Máltai Szeretetszolgálat óvodái határozatlan időre bezártak, de különösen indokolt esetekben legfeljebb hatfős kiscsoportban ügyeletet tartanak a feladatot önként vállalt pedagógusok, akik távozás előtt minden nap fertőtlenítik az általuk használt csoportszobát.

 

03.11. A Máltai Szeretetszolgálat által használt épületekben ideiglenesen felfüggesztették az adományok fogadását és osztását. A karitatív tevékenység más formában folytatódik, a máltai szervezet az érintettek lakóhelyén juttatja célba többek között a szükséget szenvedő családoknak összeállított élelmiszercsomagokat.

Látogatási tilalom

03.08. Az országos tisztifőorvos látogatási tilalmat rendelt el a bentlakásos intézményekben. Az intézkedés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 intézményét érinti, ezekben összesen 1895 ember él. A Szeretetszolgálat felhívta a hozzátartozók figyelmét, hogy a rokonok, ismerősök telekommunikációs eszközökön tarthatják a kapcsolatot benti lakókkal, ehhez az intézmények munkatársai minden segítséget megadnak az idős vagy fogyatékkal élő embereknek. Az intézményekbe a Szeretetszolgálat dolgozói közül is csupán a szakmai feladatot ellátó munkatársak mehetnek be. Ők veszik át az élelmiszerszállítmányokat, a postát, és az egyéb küldeményeket is, a belépés előtt pedig az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik magukat.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3668