A tudományközi konferencia egy tavaly indult és a tervek szerint több éven átívelő rendezvénysorozat része, amely a külhoni magyarságot kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván rendszeres eszmecserét biztosítani.

Az idei eseményen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében “A kárpát-medence szociális helyzetéről – úttörő kezdeményezések és jó gyakorlatok” elnevezésű szekcióban az előadók közt szerepel Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök és Kovács Gábor, a Szeretetszolgálat foglalkoztatási programokért felelős munkatársa.

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök a “Magyarországi szakmai tudás gyarapodásának elősegítése az egészségügy területén a Kárpát-medence szomszédos országaival együttműködésben végrehajtott egészségfejlesztő programok által” elnevezésű projekt átfogó tapasztalatairól számol be. A program részeként mintegy kilencezer, szegény településeken élő ember vett részt szemészeti-, belgyógyászati-, ortopédiai- és tüdőszűréseken, valamint töltött ki állapotfelmérő kérdőíveket az elmúlt másfél évben. A munka eredményeképpen a szakemberek komplex képet alkothattak a térség és a programban résztvevő emberek egészségügyi helyzetéről, állapotáról, emellett jógyakorlatokat osztottak meg és határokon átívelő együttműködéseket alakítottak ki. Mindezen ismeretek szociális szakmai jeletőségéről tart előadást a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.
Kovács Gábor, a Szeretetszolgálat foglalkoztatási programokért felelős munkacsoportjának vezetője a szociális vállalkozásokat segítő SENTINEL Program eredméyneiről és tapasztalatiról tart előadást.

A máltai szakemberek olyan pilot programokat, már működő jó gyakorlatokat mutatnak majd be, amelyeken keresztül nem csupán a jelen aktuális nehézségeiről kaphatunk képet, hanem megismerhetővé válnak mintául szolgáló kezdeményezések, melyeket sikerrel valósítottak meg a térségben. A Kárpát-medence szociális kihívásainak egyes árnyalatai ugyan eltérőek, a Máltai Szeretetszolgálat előadói azonban igyekeznek megragadni azokat a közös pontokat, amik mintául szolgálhatnak a magasabb egyéni és társadalmi jóllét eléréséhez.

Az A Kárpát-medence szociális helyzetéről – úttörő kezdeményezések és jó gyakorlatok címet viselő szekció a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szaklekorált, tudományos folyóirata, a Máltai Tanulmányok szakmai műhelyének kezdeményezésére jött létre és a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Solymári Dániel fogja moderálni.

A II. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről részletes programja ITT érhető el.