Miért vállal önkéntes munkát egy fiatal, túl a kötelező 50 órán? – Erre a kérdésre is választ adtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a július 19-23. között tartott nyári táborban. Az öt nap során ismét együtt önkénteskedtek azok a középiskolás lányok és fiúk, akik az elmúlt négy évben a karitatív szervezet önkénteseiként több ezer gyerek számára vezettek játékos foglalkozásokat, gyűjtöttek adományokat, festettek játszóteret, rendeztek raktárt, vagy éppen hasogattak fát december 24-én egy idős bácsi udvarán, hogy melegben tölthesse az ünnepeket. Válaszaik rövidek és egyszerűek voltak: „Szeretek segíteni és itt önmagam vagyok.” „Teljesen másképp tudok tekinteni a saját életemre.” „Megismertem önmagam, és már tudom, mit akarok: segíteni másoknak.” A Szeretetszolgálat észak-alföldi nyári táborában negyven fiatal egy héten át a szervezet intézményeiben és programhelyszínein végzett önkéntes munkát. A tábor lezárás és folytatás volt egyszerre. 2021 márciusában véget ért ugyanis az IfYou – Ifjúsági Önkéntes Közösségek Hálózata elnevezésű országos projekt, melyben 2017 óta 15 ezer fiatal ismerkedhetett az önkéntesség formáival és lehetőségeivel. Ugyanakkor a program eredményeként létrejött csoportok és azok hálózata nem hagyja abba a munkát. Az önkéntesek jelentős része továbbra is tevékenyen részt vesz a Szeretetszolgálat mindennapi feladataiban.

Az önkéntesek első napja a táborban - fotó: Molnár Tamás önkéntes koordinátor

Az ötnapos táborba Debrecenből, Nyíregyházáról, Karcagról, Kisvárdáról, Létavértesről is érkeztek fiatalok, és két napra miskolci önkéntesek is csatlakoztak hozzájuk. Nyírgyulajon, a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület üdülőjében laktak, innen indultak minden reggel régiószerte a Felzárkózó Települések program helyszíneire és a Szeretetszolgálat intézményeibe. Gacsályon és Fehérgyarmaton a fogyatékkal élőket gondozó Gondviselés Háza bentlakásos otthonában és napközijében játékos foglalkozást tartottak az önkéntesek. Molnár Tamás szociális szakember, a program észak-alföldi regionális koordinátora azt mondja, a tábor jó alkalom volt arra, hogy azok a fiatalok, akik az elmúlt években a saját településükön önkénteskedtek és csak egy-egy képzés alkalmával találkoztak, ezen a néhány napon együtt dolgozhattak, jobban megismerhették egymást és elkezdhettek közös programokat, akciókat tervezni. „A két máltai intézményen kívül a Felzárkózó települések programhelyszínein, Nyírpilisen, Nyírkátán és Tarpán tartottak játék délelőttöket és komoly kézműves foglalkozásokat. Tarpán például a szülőknek készítettek olyan dobozokat, melyekben a hivatalos papírokat gyűjthetik, illetve madáretetőket csináltak. Nyírpilisen az új biztos kezdet szemléletű intézmény kerítését csiszolták a fiúk és festették a lányok. Nyírkátán pedig a kerítés kialakításában segédkeztek a szakembereknek. Emellett Nyírbátorban a gyerekesély program helyszínén vezettek játékot.”

Kerítésfestés Nyírpilisen - fotó: Majoros Árpád

A regionális koordinátor szerint ezek a napok az elmúlt időszak gyümölcsei. A programokat ugyanis nem a felnőttek találták ki, hanem a fiatal önkéntesek, ők mérték fel a szükségleteket, ők tervezték meg a lebonyolítást, a máltai munkatársak pedig szakmai támogatást vagy eszközt adtak hozzá. „Az egész IfYou programnak nagyon fontos része volt a felkészítés, hogy tudják a fiatalok, hogy hova érkezhetnek, egy-egy szituációt hogyan érdemes kezelni, kihez fordulhatnak, ha elakadnak. Illetve az önkéntesek megismerhették a Máltai Szeretetszolgálatot és annak alapértékeit. Ők már tudják, hogy ha felveszik a máltai pólót, akkor hogyan kell annak megfelelően viselkedniük, és azt látjuk, hogy miután leveszik, ezeket az értékeket viszik magukkal.”

A máltai értékeket és a találkozások örömét is tovább viszik az önkéntesek - fotó: Majoros Árpád

Molnár Tamás büszke – ahogy ő mondja – a gyerekeire, akikkel a tábor utolsó estéjén együtt örültek annak, hogy mindenki, aki idén egyetemre jelentkezett, az első helyre felvételt nyert. „Nagyon jó volt látni azt a folyamatot, hogy azok, akik három éve 15-16 évesen bekerültek hozzánk, hogyan értek meg, hogyan találtak magukra, és ma már az életük része, hogy a Máltai Szeretetszolgálathoz tartoznak, büszkén viselik a máltai pólót, felelősséget vállalnak, segíteni akarnak. Az pedig külön öröm, hogy többen a nálunk töltött önkéntes időszak alatt kaptak megerősítést arra, hogy segítő szakmát válasszanak, szociális szakembernek, gyógypedagógusnak, pszichológusnak tanuljanak tovább.” 

Az önkéntes fiúk kerítést építettek a FeTe máltai tetőkommandójának vezetésével - fotó: Kökény Róbert

Kökény Róbert három éve ismerkedett meg a máltai önkéntességgel, azóta ifjúsági vezető lett Karcagon, szeptemberben szociális munkás szakon kezdi a Debreceni Egyetemet. „Része az életemnek a Máltai Szeretetszolgálat, az ottani munkatársak, az önkéntes barátaim. Úgyhogy az egyetem mellett a debreceni máltai központ is fontos helyszíne lesz a következő éveimnek. Én nem időtöltésként tekintek az önkéntességre, hanem lehetőségként, hogy fejlesszem magam, megismerjek embereket és segíteni tudjak azoknak, akik rászorulnak.” Kökény Róbert szerint minden életkorban megvan az önkéntesség lehetősége, a kisebbek segíthetnek a szomszéd néni kertjében gazolni, a nagyobbak pedig egy szervezethez csatlakozva már felelősségteljes feladatokat vállalhatnak. „Emlékszem, az első élményem a Máltai Szeretetszolgálatnál egy tábor volt, ahová a barátaimmal mentem el, kezdetben táborozóként. Aztán kiválasztottak és ránk bíztak kisebb-nagyobb feladatokat. Az, hogy akkor megkaptuk a bizalmat, hogy felelősséget tudunk vállalni a munkánkért, nagyon sokat jelentett. Utána nem volt kérdés, hogy folytatom-e.”

Játékfoglalkozás a játszóbusz munkatársaival az eső miatt az udvar helyett az iskola osztálytermében Nyírpilisen - fotó: Majoros Árpád

Mezei Evelin jövőre fog érettségizni, azt mondja, ő azért érzi fontosnak az önkéntesként tartott játékfoglalkozásokat, mert nem csak a gyerekek tudását vagy mozgását fejlesztik, hanem olyan örömöt adhatnak nekik, amit máshol, máskor talán nem kaphatnak meg. „Az ötven óra miatt kezdtem el, aztán megtetszett és maradtam. Gyerekekkel szeretnék foglalkozni a jövőben, gyógypedagógusként, és ez nagyon jó gyakorlat hozzá. És persze nagyon jól esik, hogy szeretnek és visszavárnak.” A 17 éves roma származású lány Pocsajon él, Debrecenben tanul, sokfelé járt már, de mint mondja, azelőtt elképzelni sem tudott olyan körülményeket, mint azokon a helyeken, ahova önkéntesként eljutott. „Megrázó volt azt látni, hogy hogyan élnek gyerekek, családok, milyen házakban, de ez csak még jobban megerősít, hogy fontos, hogy jöjjünk és segítsünk. Pocsajon is lett máltai csoport, és amikor a suliban végzek, akkor szeretnék majd hazaköltözni és a csoport tagja lenni.”

A bizalom szárnyakat ad a fiatal önkénteseknek - fotó: Majoros Árpád

„Még friss vagyok a csapatban, idén kezdtem itt a máltánál, de nagyon sok jó élményem van. A gyerekekkel nagyon jó foglalkozni, és sokszor azt érzem, ők többet adnak nekünk a szeretetükkel, az ölelésükkel, mint mi nekik. És bár még csak pár hónapja vagyok itt, már voltam adományt gyűjteni, csomagolni, ételt osztani, fogyatékkal élő fiatalokkal játszani.” – ezt már Fekete Anna meséli, aki a Debreceni Egyetemen folytatja a tanulmányait, de a tanulás mellett továbbra is önkénteskedni fog a Máltai Szeretetszolgálatnál. Hasonló tapasztalatai vannak Jantek Viktóriának, aki szociológus hallgató, és egyetemistaként egy szakmai gyakorlat után csatlakozott az önkéntesekhez. „A gyerekek isszák a szavainkat, elképesztő szükségük van a figyelemre és a törődésre, amit a játékok alkalmával tőlünk megkapnak és nagyon hálásak érte. Arra számíottam, hogy agresszívebbek lesznek a gyerekek vagy legalábbis zárkózottabbak, de 20 perc ismerkedős játék után már táncikáltunk, nevettünk és szívesen jöttek velünk a feladatokban és a kézműves foglalkozásokon is.” – Jantek Viktória hozzáteszi, az ilyen alkalmakon átértékelik a saját életüket is. „Amikor látom, hogy esőben mezítláb, egy szál pólóban is szaladnak hozzánk a gyerekek, akkor már nem tudok arra gondolni, hogy fázom, csak hogy örömet akarok nekik szerezni.”

Ha nincs konkrét feladat, a focipályán akkor is van kivel játszani, beszélgetni - fotó: Majoros Árpád


Magyarországon – és a Máltai Szeretetszolgálatnál is – leggyakrabban az idősebb, nyugdíjas korosztály önkénteskedik, az ő áldozatvállalásukat egészíti ki a fiatal korosztály. Az IfYou projekt vezetője, Hajdú Krisztina azt mondja, a középiskolai kötelező 50 órás közösségi szolgálat során sokszor kudarc éri a gyerekeket, éppen ezért a projektben nemcsak az önkéntesek kaptak sokoldalú képzést – vezetői kompetenciáikat fejlesztették, elsősegélynyújtás tanultak, szociális ismereteket szereztek a gyakorlatban, megismerték a máltai személetmódot – hanem arra is hangsúly helyeztek, hogy az önkénteseket fogadó helyszínek is felkészüljenek a fiatalokra, tudjanak megfelelő feladatokat adni, szakmailag és mentálisan is segítsék az önkénteseket. „A projekt egyik alappillére volt a fogadóhelyekre vonatkozó módszertan és minőségbiztosítás kidolgozása, jó gyakorlatok gyűjtése, akciótervek kidolgozása. Létrehoztuk az IFYOU mobilapplikációt és az ifyou.maltai.hu honlapot, ahol a fiatalok, akár az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében, akár már tapasztalt önkéntesként kereshetnek helyszíneket és véleményezhetik az intézményeket.” – mondja a vezető, és hozzáteszi, a projekt minden része arra irányult, hogy az önkéntes és a környezete is nyitott és felkészült legyen a szolgálatra. „A létrejött helyi csoportok megadják a közösséghez tartozás élményét, hogy amikor a fiatalok végeznek a középiskolában, és egy másik városban tanulnak tovább, akkor se essenek ki a rendszerből. Átkerülhetnek abba a csapatba, amely ott tevékenykedik. Fontos volt, hogy az élethosszig tartó tanulás és önfejlesztés mellett az élethosszig tartó önkéntesség magjait is elvessük már iskolás korban. Ha ezt a szemléletet elsajátítják, akkor az 51. órában is folytatják a szolgálatot.”

Molnár Tamás, Roszos Renáta és Pápai Gergő önkéntes koordinátorok, középen Hajdú Krisztina az IfYou projekt vezetője 

A fiatalok, akik már bőven túl vannak az ötven óra önkéntességen, a tábor idején szerzett élményeiket, nehézségeiket minden nap csoportosan beszélték meg, ebben a Szeretetszolgálat munkatársai segítették őket játékos feladatokkal. Emellett új módszereket és játékokat tanulhattak, melyeket másnap gyakorlatban is kipróbálhattak, sőt, a máltai Hitel-S program munkatársaival egy saját fejlesztésű, a pénzügyi tudatosságra nevelő társasjáték próbajátékosai is lehettek. És hogy az önkéntesség menő, azzal igazolták, hogy a szabolcsihir.hu újságírója kérdésére, minthogy miért önkéntes munkával töltötték a hetet ahelyett, hogy az éppen akkor zajló Campus Fesztiválon buliztak volna, egyöntetűen azt felelték: a fesztiválnál sokkal többet ér az, hogy örömet szerezhettek a gyerekeknek.

Azért a bulizásból sem maradtak ki teljesen a fiatalok, hiszen Nyírpilisen a játékfoglalkozás és kerítésfestés után együtt táncoltak a helyi munkatársakkal és a gyerekekkel Müller Péter Sziámi és a Romano Drom koncertjén.


 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot harminckét éve önkéntesek alapították, a szervezet azóta is minden területen számít az önként jelentkező segítőkre. Országszerte 103 csoportban több mint 3000 önkéntes vállal rendszeresen szolgálatot, közel 4000 ember alkalmanként kapcsolódik be a máltai munkába, de katasztrófák idején akár 10 ezren is megmozdulnak a Szeretetszolgálat hívására.