Keresztény, katolikus szervezetként rendkívül fontos számunkra ez a hét, amelynek a célja a találkozást. A találkozásoknak adunk helyet mi is itt a Batthyány téri épületünkben. - mondta Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó napján tartott sajtótájákoztatón. A sajtó számára bemutatta Mátrai Erik és Zádor Tamás alkotását, a Találkozás című fényinstallációt. "Megihletett minket az 1938-as kongresszus fényjátéka, amikor a Lánchidat festették meg az akkori kor technikájával, neonfényekkel. A fényinstalláció címe egyben a szándékunkat is kifejezi, hogy a máltai központban találkozhassunk ezen a héten. Kiállítás és beszélgetések várnak mindenkit, aki betér hozzánk. Ebben a házban a hétköznapokon szociális és egészségügyi ellátás nyújtunk, ezért elég zártan működik, de erre a hétre megnyitjuk és várunk mindenkit a programjainkon."  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb keresztény karitatív szervezeteként vesz részt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjaiban. A máltai szervezetek jelmondata világszerte „A hit védelme és a szegények szolgálata”, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ebből fakadó kötelességének tekinti tevékenyen jelen lenni az Eucharisztikus Kongresszuson. A Máltai Mentőszolgálat egészségügyi szolgálatot lát el a hét folyamán a NEK rendezvényein, önkéntesei gyermekfoglalkozásokat tartanak és a kongresszus nulladik napján 140 hajléktalan embert kísérnek el a számukra szervezett szeretetvendégségre. A NEK központi programjain való részvétel mellett a máltai szervezet saját programokkal is készül a világeseményre. A hét folyamán Mátrai Erik képzőművész fényinstallációja lesz látható a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjánál. A hétköznapokon zárt épületet a szervezet megnyitja, és fotókiállítással, kulturális programokkal, pódiumbeszélgetéssel várják az érdeklődőket. Az Eucharisztikus Kongresszus idején a Máltai Szeretetszolgálat csúcstalálkozót szervez a Szent Sír Lovagrenddel közösen a tágabban értelmezett Szentföld vallási vezetőinek részvételével, kifejezve testvéri közösségüket.

A Máltai Szeretetszolgálat rendezvényei a Batthyány téri központban

Találkozások - Fényinstalláció

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva saját szervezésű kulturális és hitéleti eseményeket szervez a Máltai Szeretetszolgálat a világesemény hetében. A szervezet Batthyány téri központjának homlokzatán az Eucharisztiát szimbolizáló fényinstalláció lesz látható szeptember 5. és 12. között sötétedéstől 23 óráig. Mátrai Erik képzőművész és alkotótársa, Zádor Tamás Találkozások című alkotása az épület tér felőli oldalán a gesztenyefák lombjai között elhelyezett speciális lámpák segítségével egy keresztet rajzol, amiből egy tükörgömb fénypászmákat szór megjelenítve az Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát: „Minden forrásom belőled fakad”. A homlokzaton megjelenő vöröses lüktető fény Krisztus vérét jeleníti meg. A fényinstalláció az 1938-ban, Budapesten megrendezett Eucharisztikus Kongresszus emlékét idézi és hagyományát folytatja az Oltáriszentség fénnyel való megjelenítésével. A fényinstallációról a nek.maltai.hu olvashatnak részletesen. 

Szolgálat Szeretettel - Fotókiállítás

A fényinstallációval egyidőben a szervezet megnyitja a hétköznapokon zárt intézményként működő épületének földszinti részét, ahol a Szeretetszolgálat tevékenységét bemutató kamarakiállítás lesz látható. A tárlaton a Szeretetszolgálat hivatásos fotóriporterei, a Magyar Sajtófotó díjas Kovács Bence, valamint Majoros Árpád képei mellett Solymári Dániel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Bánlaki Szabolcs kiadványszerkesztő és Somay Márk, a szervezet munkatársa fotói mutatják be a mindennapi máltai szolgálatot. A nyitott épületben megtekinthetők a történelmi épület freskói, valamint Mátrai Erik egész termes Glória kúp című alkotása. A festészetben korongként, sugárkoszorúként ábrázolt dicsfény ezúttal egy meditatív, intim térben megtapasztalható fénykúp formáját ölti magára. A Szeretetszolgálat központja a hét folyamán 16 és 22 óra között lesz látogatható.


Pódiumbeszélgetés

Szeptember 7-én 17 órától Máltai Párbeszéd címmel kerekasztalbeszélgetést szervez a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régióközpontja, melyen szakértő vendégek különböző nézőpontokból mondják el véleményüket. A beszélgetés témája Ferenc pápa „politikája”, a résztvevők Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem, vallástudományi tanszék oktatója, Pogátsa Zoltán közgazdász, politológus, Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új ember főszerkesztője és Kendeh K. Péter evangélikus lelkész. A beszélgetést Élő Anita újságíró vezeti.

A Szeretetszolgálat Batthyány téri épületében megrendezett események védettségi igazolvánnyal látogathatók, az emeleten működő bentlakásos idősotthon miatt a közösségi területeken maszk viselése kötelező.

Közel-keleti csúcstalálkozó

Szeptember 9-én közel-keleti csúcstalálkozót szervez a Máltai Szeretetszolgálat a Szent Sír Lovagrenddel közösen, melyen a tágabban értelmezett Szentföld vallási vezetői vesznek részt. A két szervezet személyes kiállással, testvéri találkozás keretében szeretné felhívni a figyelmet a Szentföldön, és a tágabb Közel-Keleten zajló emberi krízisek áldozataira, különösen az üldözött keresztények helyzetére.  Együttes kiállásuk szimbóluma kíván lenni a közel-keleti békének és testvéri együttélésnek.
A csúcstalálkozón részt vesz Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és többek között Youssef Absi, görögkatolikus melkita pátriárka, Louis Sako pátriárka, a Káld Katolikus Egyház vezetője, Jean-Abdo Arbach, Homsz görögkatolikus érseke, a Szíriai Karitász elnöke, Jungbert Béla, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi helytartója, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.