A 2000-ben alapított Hornig-díjjal minden évben olyan személyek munkáját jutalmazzák Veszprémben, akik a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátás, vagy szociálisan rászorulók támogatását végző civil és társadalmi szervezetek területén kiemelkedő munkát végeznek. A díjakat a „Szociális Munka Napja” alkalmából megrendezett ünnepségen adta át Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Szaller Péter szociális szakember, intézményvezető és a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi tevékenységének koordinátora – a máltai jelenlét motorja Veszprémben. Laudációját alábbiakban közöljük.

Szaller Péter kezdetben utcai szociális munkásként dolgozott, majd rövid külföldi munkájából – Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgált alelnöke kérésre – hazatérve részt vett az önkormányzattól átvett Veszprém városi komplex hajléktalan-ellátó intézmény beindításában.

Az intézmény átvétele során felmerülő nehézségeket és problémákat gondosan, körültekintően és emberségesen kezelte, koordinálta. A Házgyári úti ingatlan átvételét követően kibővült feladatokban is biztos pontja és szakmai támasza volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

Munkássága, intézményvezetői megbízatása alatt a hajléktalan-ellátás Veszprémben új szakmai egységekkel és férőhelyekkel bővült. Megszervezte és azóta is szakmailag koordinálja a hajléktalanok közmunka programját, ami a lakosság elismerését is elnyerte. Munkájának köszönhetően több hajléktalant tovább tudtak léptetni a közmunka világából az elsődleges munkaerő-piacra. Felismerte annak jelentőségét, hogy a biztos lakhatás fontos a munka világába visszaintegrált hajléktalanok számára, ezért felhasználva több hazai és nemzetközi pályázatot, megfizethető lakhatást tudott biztosítani az arra alkalmas embereknek. Többen a támogatás lejárta után tovább bérlik a lakást.
Megszervezte és koordinálja Veszprémben a „Szakmai Egyeztető Fórumot”. A fórum tagjai (helyi hatósági szervek vezetői, önkormányzati csoportvezetők, szociális és karitatív intézmények vezetői) havi szinten egyeztetnek a felmerülő problémákról, azok hatékony és gyors megoldásának lehetőségeiről. A pandémia alatt online működött a fórum, kiemelt fókuszként kezelve a kialakult helyzetet és az ennek következtében felmerülő új nehézségeket.

Munkájában folyamatosan törekedett és törekszik a minőségi szakmai ellátás színvonalának emelésére, több sikeres beruházási és szakmai fejlesztési pályázatot írt meg és irányított – uniós és hazai forrásokat egyaránt igénybe véve.
Szaller Péter nagyfokú szociális és empátiás tulajdonságokkal rendelkezik, munkája mellett több karitatív tevékenységet is folytat szabadidejében.


 

 

 

Fotó: Veszprém Városháza