DISSZEMINÁCIÓ – BESZÁMOLÓ
A Social Service for Schools nemzetközi projekt 2019.októberében indult, melyben a koordinátori feladatokat az Európa 2000 Gimnázium látja el, és kiemelt partner a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ERASMUS+ program célja, hogy a középiskolás korú tanulók körében erősítsék a társadalmi felelősségvállalást, és kiemelje az önkéntes tevékenységek szerepét és jelentőségét az iskolai oktatás és pedagógiai nevelés keretei között. Az öt európai iskolát és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot is magába foglaló projekt az utolsó évét kezdi meg 2021. szeptemberben. Sajnos a COVID vírus kapcsán kialakult világjárvány sok szempontból megnehezítette a projekt megvalósítását, ami miatt a 28 hónapra tervezett programot 36 hónapra kellett hosszabbítani, így 2022 szeptemberéig tudunk minden vállalt tevékenységet megvalósítani.

A projekt eddig elért eredményei, programjai:


Budapesti kick-off meeting, illetve tanulói és tanári tréning megvalósítása (2019. november). Közel 30 külföldi vendég (diák és tanár) fogadása és képzése sikeres projektindító esemény volt.

IKSZ BÖRZÉK az Európa 2000 Gimnáziumban (2019. november és 2020. október). Iskolánk két alkalommal is meghívott olyan civil, és egyéb szociális szempontból a középiskolások felé nyitott intézményeket, akik szívesen látnák tanulóinkat önkéntes segítőként.

Social Service weboldal. A projekt egyik kiemelt szellemi terméke egy olyan webes felület, amelynek célja a tanulói önkéntes tevékenység koordinációja, adminisztrációja és dokumentálása.

7 szokás program előző és az idei tanévéhez kapcsolódó iskolaléc kitűzése és teljesítése, melynek célja minél több tanulói IKSZ órák elérése.

Projekthez kapcsolódó szellemi termékek kidolgozása. A programunk sikeres megvalósítása során számos olyan munka készült el, amit az Európa 2000 Gimnázium projektcsapata alkotott meg. Ezek közül a következőket lehet kiemelni:
• Nemzeti helyzetelemzés – iskolai kérdőíves felmérés
• Iskolai IKSZ stratégia és intézményi IKSZ rendszer és folyamatok kidolgozása
• Önkéntességet erősítő óratervek és ehhez kapcsolódó diákaktivitások
• Az iskolai felelősök és kulcsszereplők feladatainak a kidolgozása
• Az önkéntesség adminisztrációjának és dokumentációjának a hatékonyabbá tétele

Koordinátori on-line meetingek. A vírushelyzet miatt meghiúsult utazások és személyes találkozók hiányában összesen 5 alkalommal, on-line valósítottunk meg meetingeket a külföldi partnerintézmények képviselőivel.

Partnerségek kialakítása és erősítése. Számos intézménnyel vettük fel a kapcsolatot és alakítottunk ki partneri viszonyt a tanulói önkéntes tevékenységek megvalósítására. Célunk egy partneri hálózat fejlesztése, melyben a kapcsolattartás és az önkéntes tevékenységek szervezése projektünk weboldalán történne.