A Kijev környékén élő család négy tagja egy spanyolországi egyetemen tanuló hozzátartozójukkal találkozott Budapesten. Amikor hazaindultak volna, a repülőtéren szembesültek azzal, hogy az Ukrajnába tartó járatokat törölték, és senki nem tudott nekik felvilágosítást adni, hogy mikor és hogyan juthatnak haza. A magyar fővárosban azzal szembesültek, hogy a bankkártyájukkal már nem tudnak fizetni, így szálláshelyet sem vehetnek igénybe. Az éjszakát ébren töltötték, majd péntek délelőtt járókelőktől érdeklődtek arról, van-e olyan karitatív szervezet, amely befogadná őket. Az emberek a Máltai Szeretetszolgálatot ajánlották. A karitatív szervezet Batthyány téri központjában megpihenhettek, majd egy önkéntes segítő autóval az ideiglenes szálláshelyükre szállította őket.

Bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, a Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik, az iroda továbbra is nyitva áll a segítséget kérők előtt. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását, de egyelőre nincs sok dolguk, információik szerint a környéken élő családok egy-két hétre való tartalékkal rendelkeznek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.


Így segít a többi máltai szervezet

A németországi Máltai Segélyszervezet Trier-i egyházmegyében működő szervezete az Ukrajnát ért támadás napján tábori felszerelésekkel megrakott kamiont indított útnak. A Szuverén Máltai Lovagrend ukrán, német, szlovák és lengyel szervezetei adománygyűjtést hirdettek. Szlovákiában a máltai szervezet válságstábot állított fel, amely nemcsak a gyűjtést szervezi, hanem önkénteseket is toboroz. A Máltai Rend lengyelországi tagszervezete és az általa működtetett egészségügyi szolgálat segélyprogramot indított a háború elől menekülők ellátására, a menekültek fogadására pedig otthonokat és plébániákat készítettek elő. A Rend nemzetközi segélyszervezete, a Malteser International a közösségi médiában profilkeretet hozott létre „Imádkozzunk a békéért” felirattal, amellyel ezen a felületen is kifejezheti bárki a szolidaritását a háború sújtotta emberekkel.

Pavlo Titko, a Lviv központú ukrajnai máltai szervezet vezetője az ARD-Studio Brüssel munkatársának arról beszélt, hogy gyorssegély-nyújtásra rendezkedtek be, ennek részeként mobilkonyhát is beszereztek. „Megpróbáltunk élelmiszert vásárolni, de ez sajnos nem úgy sikerült, ahogy vártuk. A boltokban, a pénztáraknál óriási sorok állnak. Kevés az élelem, személyenként csak egy csomagot adnak, autónként pedig maximum 20 liter benzint. Egész nap várakozni kell a gyógyszertárak előtt. Kötszer alig maradt: az emberek próbálnak vásárolni és a katonaságnak is adományozni.Szinte több máshonnan való rendszámot látok itt Lvivben, mint helyit. Minden szálláshely megtelt – mondta.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tarpán működő Jelenlét házában internettel, ágyneművel és információkkal segítik a Kárpátaljáról érkező menekülő családokat. A közösségi ház munkatársaitól magyar-ukrán kettős állampolgársággal rendelkező családok kértek segítséget, akiknek a környéken saját ingatlanuk van vagy rokonoknál szállnak meg. A máltai munkatársak segítettek a magyar SIM kártyák regisztrációjában és aktiválásában, valamint elérhetővé tették az intézmény wifi hálózatát, hogy a családok felvehessék a kapcsolatot otthon maradt szeretteikkel. Egy házaspárnak ágyneműre volt szüksége, melyért szintén a karitatív szervezethez fordult. A Jelenlét házban a hétvégén ügyeletet tartanak, információt és konkrét segítséget is nyújtanak az ideérkezőknek. 


 

Korábbi híreink a témában: 

Ukrán válsághelyzet: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megkezdi a segítségnyújtást

A háború első napja a beregszászi Máltai Szeretetszolgálatnál