A Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjából a keleti országrészbe indulnak kamionok, melyekből kisebb teherautókba, furgonokba pakolják át az adományt, így gyorsabban és egyszerűbben juthat el az ukrajnai bajban lévő emberekhez. Egy, a magyar kormány és a Hungary Helps program támogatásával összeállított segélyszállítmány indulásakor tartott sajtótájékoztatót a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára és Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető -alelnöke. Az államtitkár elmondta, mivel Magyarország az első biztonságos országnak számít az ukrajnai válság esetében, a menekülteket befogadja. Ugyanakkor minden lehetőséget és segítséget megadnak azoknak a családoknak is, akik szeretnének szülőföldjükön megmaradni - fűzte hozzá.

Azbej Tristan hangsúlyozta, Magyarország története legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programját indította el az ukrajnai menekültek megsegítésére. Köszönetet mondott a kárpátaljaiakat segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Református Szeretetszolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyének.
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte: a határon való könnyebb átkelés érdekében kisebb teherautókkal, de gyakrabban, akár napi két-három szállítmánnyal juttatják el az adományokat Ukrajnába.