„Sikerült olyan légkört kialakítani az óvodánkban magunk körül, amelyikben nem csak a gyerekek érzik jól magukat, hanem a közösség tagjai is” – ebben látja sikerük titkát Varga Zoltánné óvodavezető. Zalakomárban a szülők szívesen kérnek tanácsot és segítséget az óvodától. „Lehet velük beszélni, elfogadják az iránymutatást” – fogalmazott Varga Zoltánné, hozzátéve, nagyon jó partneri viszonyban vannak a védőnői szolgálattal, a helyi gyermekorvosokkal és a nevelési tanácsadóval is.



A dél-zalai településen – amely 2020 óta vesz részt a Felzárkózó települések programban, s a helyi megvalósító a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) – már a 90-es években látszott, hogy az egyre súlyosbodó szociokulturális problémák előbb-utóbb jelentősen megnehezítik a helybéliek életét. „Rendkívül ingerszegény környezetből kerültek be hozzánk a gyerekek, alapvető szükségleteik nem voltak kielégítve, nagyon hiányosak voltak az ismereteik. Nem tudtunk mire építkezni” – magyarázta az óvodavezető, hozzátéve: a családi háttér ismerete nélkül nem lehet sikeres az óvodai beilleszkedés, már a kezdetekkor nagyon fontos odafigyelni a családra is. Ebben sokat segített, hogy az óvodában dolgozók is többnyire zalakomáriak voltak (most is azok), akik jól ismerték a családokat, tudták, hogy milyen problémákkal, milyen gondokkal küszködnek. „Ebből a helyzetből igyekeztünk kihozni a legjobbat” – fogalmazott Varga Zoltánné, aki úgy látja, az elismerés is azt mutatja, nem járnak rossz úton.



Az eredmények az iskolában is megmutatkoznak. „Kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy a gyerekek már tudják, melyik a jobb vagy a bal oldal, hol van alul és hol van felül. Tudják a nevüket, a jelüket és azt is, mikor és hol születtek” – sorolta a sikereket az óvodavezető, hozzátéve, olyan dolgokat tanultak meg a gyerekek az oviban játékosan, természetesen, ami a mindennapi élethez szükséges. A zalakomári óvodában igyekeznek megerősíteni a gyerekekben a szokásrendszert, a rendszeres kézmosást, a kanálfogást, mindemellett az együttműködést, az egymásra figyelés szemléletét.

Varga Zoltánné elmondása szerint ehhez a szakmai munkához minden segítséget megkapnak a fenntartótól, az MMSZ Iskola Alapítványtól. „Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a munkánkról, és minket erkölcsileg és anyagilag is megbecsülnek. A felmerülő problémáinkra nagyon hamar reagálnak, és velünk együtt keresik a megoldást” – részletezte az óvodavezető, aki szerint nagyon sokat segít a mindennapokban az a profizmus is, ami a Máltai Szeretetszolgálatot, mint segítő szervezetet jellemzi. Szoros az óvoda kapcsolata a Zalakomárban működő máltai Jelenlét Ponttal is, amellyel például közösen szervezik és bonyolítják le az óvodára felkészítő programokat.