1997 augusztusában tizenöt alapító tag részvételével alakult Dányban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes csoportja. A szervezet negyed évszázada gondoskodik a településen és a környező falvakban élő rászoruló emberekről. Több mint húsz éven át rendszeresen látogattak krónikus beteg osztályokat, segítették az ápolók munkáját, fürdették, etették és beszélgetéssel, imádsággal kísérték a bent fekvő magányos, idős betegeket. Szamosvölgyi Attiláné csoportvezető elmondta, huszonöt évvel ezelőtt úgy érezték, jótékonyságra kaptak meghívást, ezért meglátogattak több környékbeli máltai önkéntes csoportot, és a tőlük kapott tanácsok alapján megalapították a dányi máltai szervezetet. „A közösségünket a teljes odaadás jellemzi. Nincs olyan, amire nemet mondanánk, ha azzal segíthetünk. Az országos programokba hatalmas lelkesedéssel kapcsolódunk be. Néhány hónapja rendszeresen járunk a BOK csarnokba a menekülteket ellátni az önkormányzattól kölcsön kapott kisbusszal, így kilencen tudunk menni egyszerre. De minden évben bekapcsolódunk az Adni öröm! akcióba is, ha pedig árvíz vagy bármilyen katasztrófa helyzet van, jelentkezünk szolgálatra.” Az országos máltai akciók mellett az állami és önkormányzati intézményekkel, családsegítő szolgálattal, a szociális bizottsággal együttműködve támogatják a helyi rászoruló, bajba jutott embereket. „Minden évben meghívjuk a magányosokat karácsonykor egy közös étkezésre, megrendezzük a jubiláló házasok napját, amikor a templomban megújítják a fogadalmukat, mi pedig egy szál virággal és egy emléklappal köszöntjük őket a Máltai Szeretetszolgálat nevében. Minden hónapban a raktárunkban kirakodást rendezünk, amikor a nehéz helyzetben élők eljöhetnek, amit tudunk, adunk nekik. Emellett az iskolás gyerekeknek rendszeresen tartok meridián tornát, amit Eőry Ajándok doktortól tanultam, és így a gyerekek is megismerkedhetnek velünk, máltaiakkal.” – mondta a csoportvezető.

Gódor Lajosné, a település polgármestere és a Dányi Csoport egyik alapító tagja elmondta, a falu számára is fontos, hogy van egy ilyen erős közösség, amelyről az emberek tudják, hogy ha baj van, számíthatnak rájuk. „Karácsonykor 200-300 egyedülálló, magányos embernek, nehéz sorsú családnak és a településen élő roma családoknak is viszünk mi máltaiak személyesen házhoz élelmiszercsomagot és ajándékot, nemcsak itt Dányban. Kókára és a közeli településekre is elmegyünk. Ha a központba jelzés érkezik, hogy valamely környező faluban szükséget szenved valaki, akkor meglátogatjuk, és amiben tudunk, segítünk. Polgármesterként minden újszülöttet meglátogatok, és a kis ajándékcsomagba, melyet viszek a családnak, igyekszem mindig valami kis máltai emléktárgyat is beletenni.”

A huszonöt éves évfordulót az önkéntes csoport és a megjelent mintegy kétszáz vendég szentmisével ünnepelte, melyet Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke celebrált, a helyi plébánossal, Kozsuch Zsolt atyával, és a Kolozsvárról érkezett Ferencz Antal atyával. A Szeretetszolgálat alapítója prédikációjában arra buzdította a máltai önkénteseket, hogy továbbra is Isten ügyét szolgálják a nyolcágú kereszt jegyében, mely a világ négy égtája felé sugárzó szeretet jelképe is. Mint mondta, az emberi élet koordinátarendszerének két tengelye van: a függőleges tengely az Istennel való kapcsolat, a vízszintes pedig az ember-ember közti kapcsolat. A Máltai Szeretetszolgálat jelmondata az ebben a koordinátarendszerben való döntést hordozza. A hit védelme: döntés az Isten mellett, a szegények szolgálata: döntés az ember mellett. „Könnyű kinyitni az ajtót, ha valakit be akarunk engedni, sokkal nehezebb kinyitni a szívünket. Pedig minden embernek az igazi otthona a másik ember szívében van. 25 évvel ezelőtt itt Dányban is kimondtuk azt a nagyon fontos üzenetet, amely a világ megmentése és az ember új életének a hordozója lehet. Ez a máltai üzenet, a hit védelme és a rászorulók támogatása. Ki menti meg a világot? Az Isten, aki az élet ajándékát sugározza felénk, azt, hogy szeretlek. Nekünk, embereknek erre az egyetlen bíztatásra van szükségünk, hogy valaki mondja azt, hogy szeretlek. Nagyon szeretném, ha a testvérek ezt a rövidke szót mélyen elrejtenék a szívükben, hogy naponta szólítgasson bennünket. És ki menti meg az embert? Az, aki szolgálja a másik embert.” Kozma Imre atya hangsúlyozta, a döntésünk lényege az legyen: akarjuk-e a szeretet hatalmát, ami az üdvösség szolgálata, vagyis a közösség szolgálata, egymás testi-lelki jól létének szolgálata. Ez az élet egyetlen értelme Isten segítségével.

Az ünnepi szentmise után Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője köszöntötte a huszonötéves önkéntes csoportot, és elmondta, reményt adó, hogy ez a mindig mosolygó közösség negyed évszáda szeretettel fordul a bajba jutott, rászoruló emberek felé és megéli a máltaiak küldetését a mindennapokban. A régióvezető a Közép-Magyarországi Régió legmagasabb kitüntetését, a Szolgáló Szeretet Díjat adományozta Szamosvölgyi Attiláné alapító-csoportvezetőnek. Az elismerést 2009-ben alapította a regionális vezetés, és azok kaphatják meg, akik embertársaik szolgálatában kiemelkedő munkát végeznek. A díj egy bronzplakett, B. Kopp Judit szobrászművész alkotása, címe: Uram, hogy lássak. A plakett a vak meggyógyításának bibliai jelenetét ábrázolja. „Sokan vállalják napról napra a testi-lelki elesettek szolgálatát. Névtelen hősök ők, akikre a nehéz helyzetekben elengedhetetlenül szükség van. Ők azok, akiknek a nehézségek elmúltával talán még a nevét is elfelejtjük. Tudjuk, hogy azok, akik a szegények szolgálatának útját választják, nem várnak jutalmat a munkájukért. Az ő elismerésükre alapítottuk ezt a díjat. És ezt a kitüntetést most Szamosvölgyiné Erzsike kapja, de egyúttal az egész csoportnak szól.” – hangsúlyozta laudációjában Morva Emília régióvezető.

A kitüntetés mellett egy, a Máltai Lovagrend és segélyszervezeteinek patrónáját, a Filermói Boldogasszonyt ábrázoló ikonképet adott át a régióvezető Gódor Lajosné alapító tagnak, megköszönve szolgálatát és támogatását.

Az évforduló alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat dányi csoportja befogadta a Hajléktalan Jézus szobrát, mely a következő hetekben megtekinthető a dányi művelődési ház előcsarnokában.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának Szolgáló Szeretet Díja