A Nyolc Boldogság Díjat a Máltai Szeretetszolgálat azzal a céllal alapította, hogy elismerje munkatársai kitartó szolgálatát és elkötelezett, felelősségteljes munkáját. Mint a kitüntetés leírásában megfogalmazták: a máltai szolgálat különleges feladat és komoly felelőséggel jár, akik ezt a szolgálatot végzik, életüket arra áldozzák, hogy másokon segítsenek. A Máltai Szeretetszolgálat ennek az elhivatottságnak elismeréseként hozta létre 2022-ben a Nyolc Boldogság Díjat, amellyel a szervezetnél kerek évfordulót töltött – öt, tíz, tizenöt, húsz, huszonöt, harminc, harmincöt, negyven év – munkatársaknak köszöni meg elköteleződését.

A Nyolc Boldogságról szóló tanítást Jézus a „hegyi beszédben” mondta el, a keresztény tanítás gyakorlati összefoglalásának tekinthető:

1. Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
6. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent.
7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

A máltai kereszt nyolc ága a nyolc evangéliumi boldogságot jelképezi, és egyben a legfontosabb lovagi erényeket is szimbolizálja. A kerek évfordulót ünneplő munkatársak országszerte részesülnek minden évben ebben a kitüntetésben, a díjátadó ünnepségeket régiónként szervezik.

A Modellprogramok Régió díjátadó ünnepségén Vecsei Miklós alelnök, miniszterelnöki biztos felolvasta a Szentírás ide vonatkozó részét Máté evangéliumából, majd a több éves karitatív szolgálatban megélt boldogságokról szólt, kiemelve, hogy a tanításban említett boldogságokhoz hasonlóan, melyeket egy nem hívő ember nehezen tud boldogságnak értelmezni, a szociális munkában megélt apró örömöket és sikereket sem érthetik mások. „Azt gondolom, hogy a ti nyolc boldogságotok azok a pici villanások, amelyek miatt mentek tovább a leglehetetlenebb helyzetekben is. Időnként vennétek a levegőt, hogy elmagyarázzátok ezeket az apró dolgokat, de tudjátok, hogy mások nem érthetik, ettől függetlenül nektek mindent jelentenek.” A máltai alelnök hozzátette, ezek az apró örömök, boldogságok tartották meg a szolgálatban azokat is, akik ma átvehetik ezt a díjat.

A Modellprogramok Régió díjazottait Lantos Szilárd köszöntötte a szervezet országos központjához közeli rendezvényteremben: „Aki ennyi évet rá tud szánni az életéből, ilyen sokáig kötődik a máltai hivatáshoz, az megérdemli a köszönetet.”

A díjátadón harminc munkatárs vette át a magyar szenteket és boldogokat ábrázoló, egy-egy evangéliumi boldogságot megjelenítő plaketteket.

A Máltai Szeretetszolgálatnál 5 éve dolgozó munkatársak:

Büki-Nagybán Piroska Edit, Erdősi Sándor, Gergics-Radó Nikolett Barbara, Hajós Sarolta, Juhász József, Juhász-Kéri Diána, Kispál Tibor Sándorné, Kissné Kiss Margit, Krankovics Beáta, Leonhardt Gergely, Magyari Réka Mária, Mészáros József, Molnár Juraj, Nagyné Sörös Renáta, Németh Ilona, Osváth Gabriella, Pusztainé Bagdi Katalin, Rozgonyi-Horváth Ádám, Schrötter Leó, Simófi-Balog Andrea, Sisak Tamás, Stankovics Erika, Szabó-Somogyi Barbara

A Máltai Szeretetszolgálatnál 10 éve dolgozó munkatársak:

Körösi Anita, Némethné Fiel Gabriella Piroska, Pintérné Halbauer Ildikó, Székelyné Pálóczi Beáta

A Máltai Szeretetszolgálatnál 15 éve dolgozó munkatárs:

Marozsán Csilla

A Máltai Szeretetszolgálatnál 20 éve dolgozó munkatárs:

Csonkáné Utasi Katalin

Távollévő díjazottak: Berki Dzsenifer Bianka, Nagyné Németh Julianna, Gallai Sándorné, Bozsó Zita, Dufka László, Gáspárné Kiss Barbara, Madarászné dr. Czikó Viktória, Szabó Péter, Mága Balázs, Mága Borbála, Lakatos Attila, akik 5 éve és Kokrákné Balogh Vivien aki 10 éve a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

 

Szívből gratulálunk!

 

(A galériára kattintva megtekinthetők a munkatársakról a díjátadón készült képek.)