Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ

Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ

Bemutatkozás

Tisztelt Adományozók! Hétfőtől szombatig 15 és 19 óra között fogadja intézményünk a lakossági adományokat. A felajánlásokat a szervezet munkatársai veszik át az intézmény oldalsó zöld kapujánál található adományponton (a Raktár utcáról nyílik). Alapvetően az évszaknak megfelelő, öt évnél nem régebbi ruhákat, hibátlan állapotú, mosott fehérneműt, zoknit, takarót, hálózsákot, játékokat, könyveket, konyhai eszközöket és tisztálkodó szereket várunk. Az adományok leadása előtt érdemes telefonon egyeztetni a 06-1/368-9299-es telefonszámon. Adományaikat előre is hálás szívvel köszönjük!

Az intézmény a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójában működik. A régióról itt olvashat bővebben.

 

A Miklós utcai épületben éjjeli menedékhely, nappali melegedő, időszakos női éjjeli menedékhely, valamint a kerületben működő két utcai gondozó szolgálat egységes irányítással, integrált intézményként, egymás munkáját közvetlenül segítve végzi tevékenységét. 

Az utcai szolgálatok a két körzetben négy szociális munkással működnek a III. kerületben. A dologi segítségnyújtáson túl a rászorulók számára egyrészt naprakész tájékoztatást nyújtunk az őket érintő és életüket megkönnyítő szociális támogatási formák lehetőségeiről, valamint segítséget nyújtunk az igényléshez szükséges ügyintézés elindításában. Számíthatnak szolgálatunkra a fölmerülő egészségügyi problémák kapcsán is, melyek előfordulása esetén segítjük őket a megfelelő orvosi ellátáshoz jutni, szükség esetén orvoshoz szállítani, az orvosokkal együttműködve az esetleges szakirányú ellátásba juttatni őket.

Épületünkben hétfőnkén mozgó orvosi rendeléssel, keddenként belgyógyász szakrendeléssel, csütörtökönként pszichiáter szakrendeléssel, kéthetente pedig telemedicinális orvosi konzultációval segítjük az egészségügyi problémával rendelkező hajléktalan embereket. 

Nappali melegedőnk célja, hogy olyan alacsonyküszöbű nappali befogadó hely legyen, mely minél több embert vonz be az utcai „tartózkodásból”, ugyanakkor korábbi, színvonalas szolgáltatásainkat sem adtuk fel, így ezekre külön projekteket hoztunk létre. A jobboldali, kisebb terület elsősorban a higiénés szükségletek kielégítésére való. A baloldali, ügyfélszolgálati oldalt, a csak betérni és pihenni vágyókon kívül, azok részére is használjuk, akik motiválhatóbbak rövidebb és hosszabb távú célok elérésére. Az ügyfélszolgálaton, a hivatalos ügyintézésen, a személyes segítésen és tanácsadáson kívül, az álláskeresést is segítjük, illetve egyéni és csoportos mentálhigiénés támaszt is nyújtunk. Szervezetten heti kétszer osztunk ruhát a hozzánk fordulóknak, de természetesen az akut helyzeteket igyekszünk mindig azonnal kezelni. 

Női krízisszállónkon 19 hölgy számára tudunk éjszakai menedékhelyet nyújtani. A krízisidőszak elmúltával 11 hölgy befogadása egész évben biztosított. Vacsora, meleg tea biztosított számukra a szociális munkások szakértelmén túl.

Éjjeli menedékhelyünk Budapest egyik legrégebbi alacsonyküszöbű szállást nyújtó hajléktalanellátó helye. A szép hagyományokkal rendelkező szálló 50 engedélyezett férőhellyel rendelkezik. Két szinten, összesen 15 szobában biztosítjuk szolgáltatásainkat. Két négyágyas szobában lehetősége van hölgyeknek is az éjszakai pihenésre, valamint egy páros szoba áll rendelkezésre párkapcsolatban levők részére. A szálló minden lakója saját ágyat, ágyneműt, zárható szekrényt, hűtőszekrényben zárható rekeszt kap és egyéb tárolásra alkalmas dobozokat. Esténként vacsorát, vasárnaponként meleg ebédet is osztunk lakóinknak. Számos csoportfoglalkozást (önismereti, hitéleti, munkavállalási, életvezetési, stb.) tudhat magáénak az intézmény. 

A szállásadás alapfeladatán és az intenzív szociális munkán túl különböző programokat is szervezünk, melyek a hajléktalanságban élő embertársaink problémáinak megoldását, helyzetük, mindennapi életük elviselhetőbbé, könnyebbé tételét célozzák. Az esetgazdák feladata, hogy a mélyinterjúk és a különböző esetkezelési technikák segítségével ne csupán a jelenlegi, sokszor akut helyzettel tudjunk foglalkozni. Ehhez jól képzett szociális szakemberek nyújtanak segítséget a hozzánk fordulóknak.

Lakossági adományokat hétfőtől szombatig 15 és 19 óra között fogad intézményünk. A felajánlásokat a szervezet munkatársai veszik át az intézmény oldalsó zöld kapujánál található adományponton (a Raktár utcából nyílik). Alapvetően az évszaknak megfelelő, öt évnél nem régebbi ruhákat, hibátlan állapotú, mosott fehérneműt, zoknit, takarót, hálózsákot, játékokat, könyveket, konyhai eszközöket és tisztálkodó szereket várunk. Adományaikat előre is hálás szívvel köszönjük!