Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Történeteink

A szeretet nem ismer határokat – Máltai összefogás juttatta haza a mozgássérült férfit

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-12-31 00:00:00

Máltai összefogással jutott haza az idős férfi

Igazi máltai csapatmunkáról tanúskodik az év története. Egy este leforgása alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai régiókon átívelő összefogással hazajuttatták Debrecenbe azt a bajba került idős férfit, aki Siófokon kért segítséget. Motoros széke, mely nélkül közlekedésképtelen, lerobbant, és másnap reggelre haza kellett érnie. A Szeretetszolgálat munkatársai nem késlekedtek, beindították a „máltai gépezetet”. Az alábbi levelezéssel bepillantást engedünk a máltai fogaskerekek működésébe.  

A történet főszereplői: K. Géza Lajos, debreceni férfi, Cserepes Gabriella, a siófoki máltai csoport vezetője, Hanyecz Gábor a siófoki támogató szolgálát vezetője, ifjabb Csonka Pál, a Dél-Dunántúli Régió vezetője, Morva Emília a Közép-Magyarországi Régió vezetője, Biró Péter hajléktalanokat ellátó intézmény vezetője, Sándor Attila és Dénes Gábor az utcai gondozó szolgálat szociális munkásai, és Szél Barnabás, az Észak-Alföldi Régió munkatársa, aki hajnali kettőkor Debrecenben várta a hazaérkező Lajos bácsit. 

 

2016. december 14. <18:48>
Feladó: Csonka Pál Címzettek: Morva Emília, Szél Barnabás, Hanyecz Gábor, Cserepes Gabriella
Tárgy: Segítség mozgássérült bácsinak

Kedves Emília! Kedves Barnabás!

Nemrég csörgött a telefon. "Ülsz, Pali?" - "Miért, baj van?"
Dinó (Hanyecz Gábor – szerk.) hívott, hogy "találtak" egy bácsit Siófokon, aki Debrecenből Vörsre eljött látogatóba a barátaihoz, de lerobbant a triciklije... és mivel mozgássérült a bácsi, valahogy segíteni kéne neki hazajutni Debrecenbe..., merthogy az egyetemre kell mennie.

A bajba jutott bácsi adata, aki Siófokról igyekszik haza Debrecen mellé: dr. K.... Géza Lajos, mobilját leejtette és nem működik :(
Ami a fő baj, hogy a motoros triciklije lemerült, ezért kézi hajtású kerekesszéket kapott a siófoki kollégáinktól, akik megszervezték a vonat útját. A MÁV fel- és lepakolja a vonatról. Vízszintes terepen segítséggel mozog, be tud ülni gépkocsiba stb.

 

A segítség a következőhöz kellene:
1 - Bp-n a Déli pályaudvarról átvinni a Nyugatiba.
2 - Hajnalban Debrecenben várni az állomáson és hazavinni (8 km-re lakik a várostól) (Ezt Szél Barnabás vállalta)A vonatok:

ind. Siófok 19:03
érk. Déli pu. 20:24 (nem tudni, melyik vágányra)
A bácsi a 2. kocsiban lesz!
vonatszám: 851 (Nagykanizsa - Budapest-Déli)

Itt kell segítség az átszállításban.
ind. Bp. Nyugati 22:28
érk. Debrecen 01:33 (nem tudni, melyik vágányra)
vonatszám: 6098 sebesvonat (Budapest-Nyugati - Debrecen)

Nagyon köszönöm segítségeteket!
Szeretettel,
Pali

______________________

<19:01>
Feladó: Morva Emília Címzettek: Csonka Pál, Biro Péter, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella
Tárgy: Re: segítség mozgássérült bácsinak

Sziasztok!
Bp-en Biro Petiék (+36-30/xxx) várják az urat! Valami elemózsiát is adnak neki! Peti, lehet, hogy a Fesztyn (Feszty Árpád úti hajléktalanellátó intézmény – szerk.) a lemerült akksival is lehet valamit kezdeni?! Még egy kérdés: a jegy a bácsinál van?
Hajrá Málta  :)

______________________

<19:20>
Feladó: Csonka Pál
Címzett: Morva Emília, Biro Péter, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Sziasztok!
Szuperek vagytok!  :) Hálásan köszönöm a gyors segítséget!
Közben kiderült a "szervizben" Siófokon, hogy más baj van a kocsival, valami zárlatos kapcsoló szétégette a drótokat, meg az elektromágnest(?), azért nem megy - de ez nem ma esti történet  :)
Jegy nem kell a bácsinak, mozgássérült és 65+.
Jó éjt mindenkinek!
Üdv,
Pali

______________________

<19:27>
Feladó: Biró Péter
Címzett: Morva Emília, Csonka Pál, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Sziasztok!
Hatalmas a történet, szomorúsága mellett komolyan feldobta az estémet a sztori...  :D
A Délinél a kollégák fogják várni a bácsit, átgurulnak vele a szomszédban lévő intézményünkbe, ahol a kis holtidőszakot eltöltik, aztán átviszik a Nyugatiba és megvárják a vonat indulását. Vissza fogok még jelezni ide, ha ez rendben megtörtént.  ;)
Biró Péter

______________________

<20:35>
Feladó: Csonka Pál
Címzett: Morva Emília, Biro Péter, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Sziasztok!
Hát akkor még egy adalék a történet humoros oldalához: Dinó és Gabi azt is kiderítette, hogy a bácsi poggyászából előkerült 25 kiló útszóró só, amit vitt magával Debrecenbe, édesanyja sírjára.... valószínűleg a túlsúlytól égett le a tricikli...  :)
Köszi Péter, várjuk a jelzést... Barnabásnak pedig köszi a virrasztást!!!!
Üdv,
Pali

______________________

<20:41>
Feladó: Biró Péter
Címzett: Morva Emília, Csonka Pál, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Hahhaaaa!  :D
A bácsi megérkezett. Egy rántott húsos szendvicset és egy sört kívánt, a kollégák vele vannak, megpihennek, és felteszik később a debreceni vonatra.
És elmondta, hogy holnap ZH-zik az egyetemen  :)
Biró Péter

______________________

<22:36>
Feladó: Biró Péter
Címzett: Morva Emília, Csonka Pál, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Jelentem, Lajos bátya felkerült a vonatra! Csatoltam képet.
Amikor a Nyugatiban bekukkantottunk a forgalmistához, hogy emelőt és személyzetet kérjünk, már mosolygott a hölgy, hogy várták és már tudnak róla Debrecenben is, várják szeretettel.

Jó ejt mindenkinek!
Biró Péter


______________________

<22:47>
Feladó: Csonka Pál
Címzett: Morva Emília, Biro Péter, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Nagyok vagytok!
Riszpekt
Pali

______________________

2016. december 15. <02:15>
Feladó: Csonka Pál
Címzett: Morva Emília, Biro Péter, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Barnabás üzent: mission completed!
Jó éjt,
Pali

_____________________

<6:54>_Feladó: Biró Péter

Címzett: Morva Emília, Csonka Pál, Szél Barnabás, Hanyecz Gábotr, Cserepes Gabriella

Málta powa!  ;) :)
Biró Péter

______________________

<14:59>
Feladó: Cserepes Gabriella

Számomra az este legkedvesebb pillanata volt, mikor Lajos bácsi megkérdezte a nevünket és miután bemutatkoztunk – Gábor és Gabi - könnyes szemmel azt mondta: "Hát, így Karácsony előtt ezek a Gábrielek nagyon aktívak." Ugyanis Vörsön is elvontatta egy Gábor, mikor este - még odafelé - lemerült a triciklije. Nappali tagozaton jogot hallgat, ezért kellett visszaérnie másnapra Debrecenbe.
Máltai kollégánk üzeni: A legszuperebb csapat vagytok! A közös összefogással minden megoldható - a SZERETET nem ismer határokat!

K. Lajos bácsi kérésére közzé tesszük Cserepes Gabriella kolléganőnknek küldött levelét, melyben megköszönte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségét.


DRÁGA GABIKA!
 

ISTEN ÁLDÁSÁVAL KÖSZÖNTÖM KEGYEDET és VALAMENNYI, a MÁLTAIAKNÁL SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ KEDVES KOLLÉGÁJÁT, AKIK AZON A NAPON ÉRTEM DOLGOZTAK!!!!!
 

Ezúton is ismételten köszönöm szépen Önnek, drága Gabika, továbbá a kedves, közvetlen kollégájának, Hanyecz Gábornak, valamint a Budapesten rám vigyázó, rántott húsos szendviccsel kínáló Sándor Attilának és Dénes Gábornak és a Nyugati pályaudvarhoz érkező, ugyancsak szolgálatkész helyi vezető fiatalembernek, Péternek. Utoljára, de semmiképpen nem utolsósorban a Debrecenben engem a vasútállomáson váró, és a Borbiró téri otthonomba hazajuttató Barnabásnak is hálásan köszönök mindent!
Természetesen nagyon-nagyon köszönöm Vörs Polgármesterének, Deák Tamás barátomnak, aki tudatta Kegyedékkel azt a vészhelyzetet, amelybe önhibámon kívül kerültem. Szívet-lelket melengető az a gondoskodás, lelki törődés és fizikai segítség, amelyben Önök által részesültem!!!!!

 

Édesanyám Lelke nevében is köszönök szépen mindent! A Jóisten áldását kérem Valamennyiükre és szeretteikre, családjaikra!!!
Ha és amennyiben ebben az országban, a mi kis hazánkban sokkal több ilyen E M B E R lenne, mint Önök, sokkal jobb lenne a hangulat!
Maradok őszinte tisztelettel: Dr. Kulcsár Géza Lajos
Amire hallgatok: Lajos bácsi v. Géza bácsi v. éppenséggel: Tanár úr"
Debrecen, 2016.12.18.

 

A visszatérés a közösségbe nem magányos út

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-12-05 00:00:00

Több mint tíz év hajléktalanság után költözött saját albérletbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével Kálmán, aki ma már a karitatív szervezet munkatársa. Új otthonát Kozma Imre atya szentelte meg.

„Jó volt belépni ezen az ajtón, hiszen jó megtapasztalni azt, hogy a közösségből általában egyedül vonulnak ki az emberek, de a visszaút a közösségbe már nem magányos út.” – mondta Kozma Imre atya a lakásszentelés elején. Kálmán is egyedül vonult ki a közösségből, miután ital problémái miatt elvesztette munkáját. Vidékről Budapestre költözött, ahol nem találta a helyét, és rövid időn belül egy budai erdőbe, fából összetákolt kunyhóba költözött.  Hét év erdőben élés után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozó szolgálatának munkatársa bírta rá, hogy hagyja ott a kunyhóját, költözzön szállóra, és a szociális munkások segítségével próbáljon új életet kezdeni. Kálmán miután beköltözött, munkát vállalt először kertészként, majd a Szeretetszolgálat ruhaválogatójában. A szociális munkások segítségével visszaszerezte jogosítványát, így gépkocsivezető lett a szervezetnél. Emellett tagja volt a Szeretetszolgálat azon csapatának, amely közterületi karbantartásokat végzett a III. kerületi Önkormányzat megbízásából. Egy ilyen munka során járt először Békásmegyeren, ahol eltűnődve mondogatta főnökének, szívesen lakna annak a parknak a közelében. A máltai szociális munkások közreműködésével Kálmán lehetőséget kapott az önkormányzattól, hogy hosszú távra kibérelhessen egy lakást azon a környéken, annak fejében, hogy felújítja. Számos jó szándékú ember adományának és segítő munkájának köszönhetően rendbe hozták a lakást, és Kálmán beköltözhetett.

„Igazi csoda, hogy itt lehetek. Ki gondolta volna, hogy amiről itt a ház előtti játszótéren ábrándoztam, valóra válik.” – mondja Kálmán.

A lakásszentelőn részt vett Kálmán főnöke, Hernádi Tamás, valamint Pillin Katica szociális munkás, aki az erdőből kiköltözés óta segítette Kálmánt, valamint Morva Emília a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője. Kozma Imre atya a lakás szentelésekor hangsúlyozta: „Eljöttünk ma ide, hogy együtt örüljünk Kálmánnal. Itt vannak kedves munkatársaim, akik járják az erdőket, és szólítgatják azokat az embereket, akiknek a körülményivel nem vagyunk megelégedve. Mert nem természetes, hogy valaki erdőben él, Magyarországon semmiképpen nem elfogadható. Kálmánra a későbbi munkatársai rátaláltak, erdőben szedték össze, és vissza tudott jönni az emberi közösségbe az ő segítségükkel. Ma egy kulcsot kap a kezébe, amely kulcs ennek a kis otthonnak az ajtaját nyitja. Ez az otthon őt most már nap, mint nap befogadja. Ez nemcsak az ő öröme, hanem mindannyiunké.”

A lakásszentelés után Kálmán egy máltai pajzsot ábrázoló faliórát kapott ajándékba munkatársaitól, valamint a 127. zsoltár egy részletét.  „Ha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad, ki építi azt. – amikor erre a bekeretezett zsoltárra nézel, gondolj arra a közösségre, amely idáig elvezetett téged” – mondta Hernádi Tamás az ajándék átadásakor. 

Miután Kozma Imre atya megáldotta az új otthont, azt mondta: „Kedves Kálmán, együtt örülünk ezen a napon, és nagyon szeretnénk hinni abban, hogy itt az életnek az új örömeit találja meg. Akkor, amikor a közösségből akármilyen oknál fogva elmegyünk, akkor egy kicsit az örömeinktől is elbúcsúzunk, meg egy kicsit a boldogságtól is. Jöjjön ide vissza az emberi öröm és az emberi boldogság. Isten ebben segítsen.” „És abban, hogy sokáig szolgálhassak.” – tette hozzá Kálmán meghatottan.