Fra' Marco Luzzago-t választották meg a Szuverén Máltai Rend Nagymesteri Helytartójává Rómában, a Legfőbb Államtanács ülésén. A testület november 7-én és 8-án ült össze a Magisztrális Villában. A résztvevők között volt Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke is.

A Szuverén Máltai Rend újonnan megválasztott vezetője a Legfőbb Államtanács tagjai és a Szentatya rendkívüli küldöttje, Silvano Maria Tomasi érsek, bíborosjelölt előtt tette le esküjét. Fra' Marco Luzzago az április 29-én elhunyt Fra ’Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettot, a 80. nagymestert követi.  A választás eredményéről írásban tájékoztatták Ferenc pápát, a Rend szervezeteit világszerte, valamint a Szuverén Máltai Lovagrenddel diplomáciai kapcsolatot fenntartó 110 állam vezetőit.

A Máltai Rend alkotmánya szerint a Nagymesteri Helytartó egy évig marad hivatalában ugyanolyan jogkörökkel, mint a Nagymester. Mandátuma lejárta előtt újra össze kell hívnia a Legfőbb Államtanácsot.

A Nagymesteri Helytartó

Fra’ Marco Luzzago 1950-ben született Bresciában. A bresciai ferenceseknél érettségizett, utána orvosi tanulmányokat végzett a páduai és pármai egyetemeken. Később a család vagyonkezelője lett, majd sok éven át tartó üzleti tevékenységet végzett.

Fra' Marco Luzzago-t 1975-ben vették fel a Szuverén Máltai Rend Lombardiai és Velencei Nagyperjelségébe, és 2003-ban tett ünnepélyes szerzetesi fogadalmat. Folyamatosan részt vett a Máltai Rend Lourdes-i zarándoklatain és az Assisi és Loretói nemzeti zarándoklatokon. 2010 óta teljes idejét a Rendnek szenteli: Marche megyébe költözött, ahol a Rend egyik kommendáját gondozza. 

2011 óta a Római Nagyperjelség Észak-Marche-i delegátusa és a rendi könyvtár igazgatója. 2017 óta tanácstag az Olasz Szövetségben. Fra' Marco Luzzago Szent VI. Pál pápa rokona.